Hlavní navigace

Nevýhodné státní zakázky: kauza CzechInvest

18. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Andy - Fotolia.com
Jak napsal jeden diskutující ke článku týkajícímu se propagačního projektu vládní agentury Czech Tourism s názvem Czech Republike: „Jakýkoliv vládní projekt s předponou Czech smrdí.“

Možná měl v něčem pravdu. Jistě se trefil alespoň v případě další vládní agentury CzechInvest, jejíž kauza rozvířila vody českých médií v průběhu léta.

CzechInvest plní roli agentury pro podporu podnikání a průmyslu, která je podřízena Ministerstvu průmyslu a obchodu. Ponechme nyní stranou fakt, že jedno podnikání se dá státní intervencí podporovat pouze na úkor podnikání jiného (čímž de facto dochází k distorzi trhu) a podívejme se na letošní kauzu, jež uvedla agenturu do pochybného světla a jejímu řediteli nakonec zlomila vaz.

Jádrem kauzy je veřejná zakázka IT charakteru, a sice na vytvoření databáze průmyslových nemovitostí. Ta ovšem ve skutečnosti nebyla až tak veřejnou zakázkou jako spíše veřejným tajemstvím. A to tajemstvím tak velkým, že o něm čirou náhodou chyběla zmínka jak na stránkách samotné agentury, tak v seznamu veřejných zakázek Ministerstva pro místní rozvoj.

Lze se tedy domnívat, že někdo z CzechInvestu chtěl informace o veřejné zakázce oznámit pouze selektivně. S takovým nařčením jako první přišel web Česká pozice, podle něhož se o poměrně lukrativní zakázce dozvědělo pouhých pět zájemců. Z nich byla pro realizaci zakázky nakonec vybrána společnost Glafin, která má podle informací webu iDnes.cz nejasnou strukturu a její jednatel je známým (dnes už bývalého) ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka.

Po auditu zakázky za strany ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby byla zakázka Křížkem zrušena. Společnost Glafin jakožto vítěz této zakázky od ní údajně kvůli negativní medializaci odstoupila. Podle České pozice bylo s dokumentací zakázky manipulováno. Ta byla totiž umístěna na web agentury až poté, co vše „prasklo“. Křížek nakonec audit ustál (byť s ministrovým pokáráním), v jeho důsledku však rezignoval ředitel divize investic, pod níž zakázka spadala, Radek Šoltys.

Počátkem srpna obsadila agenturu protikorupční policie, která zde zajišťovala důkazy týkající se podezřelé zakázky. Nakonec si odnesla dokumenty nejen z divize investic, ale i z dalších dvou oddělení: auditu a regionálního oddělení.

příloha_ovladnete_sva_data

Křížek nakonec v agentuře skončil. Ministr Kuba ho odvolal 13. srpna, pět dní po policejním zátahu. Audit totiž nakonec zjistil, že CzechInvest pochybil nejen tím, že zakázku řádně nezveřejnil tak, aby byla dostupná pro reprezentativní výběr kandidátů na její realizaci, ale dokonce i tím, že ji vypsal bez předchozí konzultace s nadřízeným ministerstvem.

Protikorupční policie se poslední dobou činí a doufejme, že ve svém úsilí jen tak neustane. Ještě zdaleka nebyla všude. A raději ani nechceme spekulovat nad tím, od jakých aktivit mají odtrhovat pozornost veřejnosti tyto „malé kauzy“.

Byl pro vás článek přínosný?