Hlavní navigace

Chybí vám lidé? A už jste dívali dovnitř své firmy?!

8. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vaši zaměstnanci IT pravděpodobně disponují dovednostmi a znalostmi, které ve svých současných rolích nevyužívají, a mohou jim usnadnit učení se novým dovednostem. Tyto skryté a přenositelné dovednosti společně představují truhlici nevyužitých IT talentů.

Válka o talenty v klíčových IT technologiích, jako je cloud, kybernetická bezpečnost a strojové učení, nadále narůstá jak v intenzitě, tak geograficky. Intenzita se zvyšuje v důsledku zrychleného přesunu do cloudu, narušení bezpečnosti narůstá co do frekvence i rozsahu, společnosti se snaží přidat do svých systémů funkcionalitu AI a řadu dalších souvisejících IT megatrendů. Geografická konkurence se v důsledku pandemie COVID-19 rozšířila, což nutí společnosti, aby byly otevřenější k najímání vzdálených zaměstnanců a umožnily zaměstnancům požadovat trvalou práci z domova. Tato mince o dvou stranách umožnila společnostem rozšířit velikost svých náborových skupin a zaměstnancům, aby si hledali nová zaměstnání mimo své fyzické umístění.

Interakce těchto faktorů ztížila najímání a udržení vysoce kvalitních IT talentů. Využití kombinace skrytých a přenositelných dovedností a znalostí vašeho IT týmu může dramaticky snížit vaše potíže s náborem a udržením [zaměstnanců].

Skryté dovednosti a znalosti nejsou ve skutečnosti tak skryté, jak jejich název naznačuje. Jen se nepoužívají v současné pracovní roli zaměstnance. Můžete mít například programátora pracujícího na účetních systémech, který má bakalářský titul v oboru aplikovaná matematika, nebo obchodního analytika, který byl středoškolským učitelem přírodních věd. Ani jeden z těchto zaměstnanců se netají svou minulostí v matematice nebo učitelství, jen o těchto dovednostech nikdo v kanceláři neví, protože nejsou relevantní pro současnou práci dané osoby.

Přenositelné dovednosti jsou takové, které vám usnadní učení se dalším dovednostem. Například naučit se Python by bylo pro programátora v Javě snazší než pro někoho bez zkušeností s programováním. Je to proto, že programátor v Javě již rozumí programovacím konceptům, strukturám, algoritmickému zpracování a testování softwaru – což jsou znalosti, které jsou přenositelné.

  • Než se pokusíte najmout někoho zvenčí, vyhledejte interně stávající zaměstnance, kteří mají potřebné zkušenosti, znalosti a/nebo dovednosti, ale v aktuálně je ve své současné pracovní roli nevyužívají. Například s trochou školení může programátor Javy s matematickým titulem snadno vyrůst v roli datového vědce. Tento přístup má několik výhod:
  • Riziko náboru je sníženo, protože o této osobě je známo, že je dobrým zaměstnancem.
  • Náklady na školení stávajícího zaměstnance pro výkon nové role budou pravděpodobně nižší než náklady na přijetí nového zaměstnance.
  • Na napjatém trhu práce bude odměna zaměstnance povýšeného do role datového vědce s největší pravděpodobností nižší než kompenzační balíček potřebný k najmutí někoho mimo jeho současného zaměstnavatele.
  • Celková morálka a loajalita ve společnosti se zvýší, protože zaměstnanci uvidí ochotu společnosti pomáhat lidem profesně růst.

Uvedení teorie do praxe

Porovnání skrytých dovedností a znalostí s otevřenými pracovními místy se může zdát jednoduché, ale vyžaduje to znát kompletní soubor dovedností a profesní zázemí vašich zaměstnanců. Java programátor s matematickým titulem s největší pravděpodobností sám nevykročí, aby se ucházel o práci datového vědce. Je to proto, že zaměstnanec pravděpodobně nebude vědět, že je pozice otevřená, a pokud by to i věděl, s největší pravděpodobností by se nepřihlásil, protože se necítí být kvalifikovaný. Pokud znáte skryté dovednosti a znalosti zaměstnance, můžete za ním jít, nabídnout mu potřebné školení a požádat jej, aby se přihlásil.

S přenositelnými dovednostmi je to ještě složitější než s těmi skrytými, protože spojení může být mnohem méně zřejmé. Pokud například vyřadíte starý produkční systém na sálových počítačích IBM s JCL, CICS a COBOL a přejdete na Linux, možná vám budou chybět přenositelné dovednosti v rámci vašeho provozního týmu sálových počítačů. Zatímco syntaxe a sada příkazů jsou jistě velmi odlišné, operační koncepty, procesy a procedury eskalace jsou koncepčně stejné.

Příklad dovedností pro sálové počítače ilustruje výhody identifikace přenositelných dovedností a lidí, kteří jsou ochotni se nové technologii naučit:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Vaši zaměstnanci okolo sálových počítačů s větší pravděpodobností zůstanou, dokud nebude sálový počítač vyřazen z provozu, čímž vás ochrání před potenciálním nedostatkem dovedností v oblasti sálových počítačů před jejich odstraněním.
  • Už dopředu budete mít zkušený a loajální operační tým, samozřejmě s tím, že musí získat zkušenosti s různými novými technologiemi.
  • Zaměstnancům IT pracujícím na jiných technologiích, které mohou být postupně vyřazovány, ukážete, že jste ochotni je přeškolit, nejen je odložit.

IT oddělení v tom nemusí být samo. Oddělení lidských zdrojů jsou obecně velmi schopná při vytváření zásob dovedností a znají nebo již vlastní softwarové aplikace potřebné k jejich správě. Kombinace dat obsažených v robustním systému inventarizace dovedností a kreativního myšlení z vaší strany vám může přinést skvělé výsledky a pro členy vašeho týmu příležitosti ke zlepšení jejich kariéry.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku