Hlavní navigace

Nejnebezpečnější celebritou na internetu je Jessica Biel

28. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Žebříčku celebrit, při jejichž hledání se uživatel může s největší pravděpodobností dostat na podvodné weby, vévodí jména hollywoodských hvězd a dalších lidí ze světa showbyznysu.

Naopak například stránky, které vyhledávače vracejí jako odpověď na dotazy Barack Obama nebo Michelle Obama, představují relativně menší riziko. K těmto a dalším závěrům došla společnost McAfee ve své studii mapující rizika vyhledávání na internetu. Ta získala své výsledky analýzou odpovědí vyhledávačů Google, Yahoo a Bing (nový vyhledávač Microsoftu) včetně některých jejich místních verzí.

Vyhledávání řetězců „Jessica Biel", „Jessica Biel downloads," „Jessica Biel wallpaper," „Jessica Biel screen savers," „Jessica Biel photos" a „Jessica Biel videos" vede v 1 případu z 5 k odkazu na stánky, které představují pro návštěvníka hrozbu, ať už jsou spojeny se spywarem, adwarem, spamem, phishingem, viry nebo jiným malwarem.

„Celých 95 % škodlivého softwaru se dnes do počítačů dostává při práci s Internetem, přitom 78 % uživatelů Internetu není dostatečně chráněno, tj. nepoužívají plnohodnotnou sadu zabezpečení. Posedlost celebritami je na první pohled neškodná, ve skutečnosti ale jediné neuvážené stáhnutí škodlivého obsahu může vést k vážným škodám," uvádí k výsledkům průzkumu Jeff Green, senior vice prezident společnost McAfee pro vývoj produktů a laboratoře Avert Labs.

Sledování novinek o pop kulturních hvězdách a stahování souvisejícího obsahu představuje pro uživatele Internetu vážné riziko. Také podvodníci sledují zájem uživatelů, novinky, výročí i trendy ve vyhledávání a tomu přizpůsobují své aktivity. Internetoví podvodníci zneužívají zájmu uživatelů o celebrity, nabízejí na svých webech ke stažení související tapety, spořiče obrazovky, obrázky, videa či vyzváněcí melodie pro mobilní telefony. Za tímto obsahem „zdarma" ke stažení se však často skrývá malware. Na první pohled tyto malwarové weby působí jako legitimní stránky.

 

Společnost McAfee hodnotí rizikovost stránek na základě své technologie SiteAdvisor. Tento zdarma dostupný doplněk k webovému prohlížeči označuje stránky (a odkazy na ně ve vyhledávači) třemi barevnými známkami: zeleně označené stránky jsou bezpečné, žluté potenciálně rizikové a červeně označené představují v případě návštěvy pro uživatele vážnou hrozbu. Značení výsledků ve vyhledávači upozorňuje uživatele na rizika, které daný web představuje, ještě předtím, než ho navštíví. Pořadí rizikovosti jednotlivých celebrit sestavuje společnost McAfee podle celkového podílu „žlutých" a „červených" odkazů.

Pořadí celebrit podle míry rizikových odkazů ve výsledcích vyhledávače (spolu
s podílem rizikových odkazů):

1. Jessica Biel - 20,1 %

2. Beyonce - 17,9%

3. Jennifer Aniston - 17,6%

4. Tom Brady - 17,4%

5. Jessica Simpson - 17,3%

6. Gisele Bunchen - 15,8%

7. Miley Cyrus - 15,5%

8. Megan Fox and Angelina Jolie - 15,3%

9. Ashley Tisdale - 14,9%

10. Brad Pitt - 14,8%

11. Reese Witherspoon - 14,4%

12. Britney Spears - 14,3%

13. Rihanna - 14,1%

14. Lindsay Lohan - 14 %

15. Kim Kardashian - 13,8 %

 

Pro srovnání, ve stejném průzkumu provedeném v loňském roce připadla pozice nejnebezpečnější hvězdy Bradu Pittovi. Před dvěma roky, při prvním průzkumu společnosti McAfee, obsadila tuto příčku Paris Hilton. Překvapivě se mezi z hlediska vyhledávání nejrizikovějšími veřejně známými osobnostmi letos neumístil americký prezidentský pár. Barack Obama by v tomto žebříčku obsadil 34. místo a jeho manželka až 39. Tom Brady a Gisele Bundchen, kteří jsou dnes z hlediska rizikovosti na 4. a 6. místě, se v loňském žebříčku vůbec neobjevili - ukazuje to, že podvodníci pečlivě sledují proměnlivý zájem uživatelů i médií o jednotlivé celebrity.

Společnost McAfee provedla tento průzkum také pro jednotlivé země regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika). Pokud pomineme jména již zmíněná v hlavním žebříčku, ve Francii se uživatelé nejspíše mohou vystavit ohrožení při vyhledávání jména Zidane Zinédine, v Německu je to Diane Kruger, v Polsku Dorota Rabczewska.

 

Pro srovnání uvádíme pořadí nejrizikovějších zpěváků/zpěvaček pro uživatele jednotlivých zemí:

 

Pořadí

USA

Francie

Německo

ČR

Polsko

Nizozemí

 

 

 

 

 

 

 

1.

Beyonce

Carla Bruni

Beyonce

Karel Gott

Beyonce

Miley Cyrus

2.

Miley Cyrus

Miley Cyrus

Miley Cyrus

Beyonce

Dorota Rabczewska

Beyonce

3.

Ashley Tisdale

Beyonce

Bushido

Daniel Landa a Miley Cyrus

Krzysztof Krawczyk

Marco Borsato

4.

Britney Spears

Garou

Stefan Raab

Dara Rolins

Miley Cyrus

Rene Froger

5.

Rihanna

Florent Pagny

Sido

Pepa Vojtek

Kasia Skrzynecka

Frans Bauer

6.

 

David Guetta

Peter Fox

Eva Farna

Edyta Górniak

Anouk

 


 

Výsledky v ČR ukazují, že nejnebezpečnější tuzemskou celebritou je z hlediska internetového vyhledávání herečka a moderátorka Dana Morávková. Jako rizikové vyhodnocuje aplikace McAfee SiteAdvisor až 6,8 % odpovědí, které vyhledávače vrátí po zadání jejího jména. Uživatelé z ČR narážejí často na podvodné weby také při vyhledávání jmen Jennifer Aniston či Karel Gott. Výsledky pro uživatele v ČR z hlediska nejrizikovějších celebrit při internetovém vyhledávání jsou celkově následující (podíl rizikových odkazů):

příloha_ovladnete_sva_data

 

1.

Dana Morávková

6,80 %

2.

Jennifer Aniston

6,40 %

3.

Karel Gott

5,61 %

4.

Linda Rybová

5,00 %

5.

Beyonce

4,91 %

6.

Agáta Hanychová

4,60 %

7.

Simona Krainová

4,20 %

8.

Václav Havel

4,00 %

9.

Daniel Landa a Miley Cyrus

3,85 %

10.

Juraj Herz

3,80 %

11.

Jessica Simpson, Jessica Biel a Jaromír Jágr

3,60 %

12.

Jan Fischer

3,40 %

13.

Helena Houdová

3,20 %

14.

Tom Brady a Mahulena Bočanová

3,00 %

15.

Vojta Dyk, Marek Eben, Libor Sula a Tereza Maxová

2,80 %

16.

Dara Rolins

2,45 %

17.

Leoš Mareš a Michal Viewegh

2,40 %

18.

Pepa Vojtek

2,28 %

19.

Jiří Menzl a Tomáš Rosický

2,20 %

20.

Radek Štěpánek, Barbora Špotáková a Petr Čech

2,00 %

21.

Pavel Nedvěd

1,80 %

22.

Eva Farna

1,75 %

23.

Roman Vojtek

1,60 %

24.

Míša Ochotská

1,40 %

25.

Jiří Hudler

1,20 %

26.

Roman Šebrle

1,00 %

 

Byl pro vás článek přínosný?