Hlavní navigace

Nečekané technologické otřesy, které určitě přijdou

16. 11. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Analytici Gartneru opakovaně upozorňují, že by CIO a technologičtí lídři měli věnovat čas přemýšlení o scénářích typu „co by, kdyby“, aby se vyhnuli tomu, že je sociální, behaviorální a technologické otřesy zaskočí.

Analytik a viceprezident výzkumu Gartneru Daryl Plummer v úvodu své přednášky na Gartner IT Symposiu v Barceloně zdůraznil, že otřesy zásadně mění to jak náš svět funguje.

Když hovoříme o disrupci, nemáme na mysli něco dočasného a nejde také o pouhou změnu či módní výstřelek. Je to zásadní posun v základech systémů, chování, technologií a podobně.“ Otázkou, kterou by si měli CIO a technologičtí lídři klást proto je Co když opravdu přijde…:

Co se dozvíte v článku
  1. Práce v metaverzu (Metaverse work experiences)
  2. Létající auta (Flying cars)
  3. Ekonomika digitálního člověčenství (The Digital Human Economy)
  4. Decentralizovaná autonomní organizace (Decentralized Autonomous Organization)
  5. Bezdrátové nabíjení elektromobilů (Wireless Electric Vehicle (EV) Charging) 
  6. Grafen nahrazuje křemík (Graphene Replaces Silicon) 
  7. Technologie na jedno použití (Tech Becomes Disposable) 

Práce v metaverzu (Metaverse work experiences)

Definice sestavená analytiky popisuje metaverzum jako „další úroveň interakce s virtuálním a fyzickým světem“. V dnešní době využívají firmy technologie metaverza (nemusí přitom jít jen o obligátní AR a VR) pro lepší interakci, zapojení, spolupráci a propojení skrze kvalitnější pohlcující pracovní prostředí ve virtuálních kancelářích a využívání interních zážitků v metaverzu nazývaných intraverza. 

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií Přečtěte si také:

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií

Gartner předpovídá, že na plně virtuální pracovní prostředí bude připadat asi 30 % investičního růstu v oblasti metaverza technologií a do roku 2027 se díky tomu zcela změní povaha kancelářské praxe.

Létající auta (Flying cars)

Létající autonomní vozidla neboli bezpilotní letadla (UAV) jsou určena k přepravě osob, především na krátké vzdálenosti v městských oblastech. Zahrnují samočinná letadla, která jsou někdy označována jako „létající auta“ nebo osobní drony a jsou navržena tak, aby fungovala bez lidského pilota. Několik společností pracuje na nových letadlech pilotovaných umělou inteligencí a navržených tak, aby vytvořily rychlejší, levnější, bezpečnější a nízkoemisní způsob, jak vykonávat leteckou dopravu, především v přetížených oblastech. První létající taxislužba má být spuštěna v roce 2024. 

Jak poznáte, že už s tím máte seknout Přečtěte si také:

Jak poznáte, že už s tím máte seknout

Nehledě na potenciální problémy v oblasti právních předpisů by CIO měli zvážit, jaké konkrétní výzvy v dopravě – myšleno v přesunu osob a nákladu – by mohly být pomocí těchto dopravních prostředků řešení.

Ekonomika digitálního člověčenství (The Digital Human Economy)

Možnosti využití digitální verze člověka jsou takřka nekonečné – od lékařské péče, přes zákaznický servis, virtuální influencery až po HR školení nebo oživování zesnulých. Ekonomika digitálního lidství Digitální lidská ekonomika poskytuje příležitost pro nový digitální ekosystém, jehož základem je technologie, která spojuje jednotlivce a organizace, a umožňuje jim inovovat a komunikovat novými způsoby. 

Gartner předpovídá, že do roku 2035 se ekonomika digitálního člověčenství stane trhem v hodnotě 125 miliard dolarů a bude dále růst.

Decentralizovaná autonomní organizace (Decentralized Autonomous Organization)

Decentralizované autonomní organizace (DAO) představují nový typ organizačního modelu, který se objevuje na trhu IT služeb. Společnost Gartner definuje DAO jako digitální entitu běžící na blockchainu, která může vstupovat do obchodních interakcí s jinými DAO, digitálními a lidskými agenty a korporacemi, a to bez konvenčního lidského řízení. Práce v DAO bude lákat mnoho špičkových profesionálů v oblasti digitálních technologií. 

Ačkoli jsou DAO teprve v plenkách, mají potenciál silně narušit mnohá zavedená pravidla technologického sektoru.

Bezdrátové nabíjení elektromobilů (Wireless Electric Vehicle (EV) Charging) 

Jakmile bude bezdrátové nabíjení dostupné, bude mít největší smysl pro flotily vozidel, jako jsou autobusy a taxíky. Ty mohou efektivně využívat dynamické nabíjení k prodloužení dojezdu a snížení nákladů. Následně budou největším trhem pro bezdrátové nabíjení vozidel rezidenční instalace, protože majitelé elektromobilů si cení skromného pohodlí, že nemusejí zapojovat kabel. 

Za 50 tisíc už v IT v Praze nikdo nepracuje, horní hranice i je čtvrt milionu Přečtěte si také:

Za 50 tisíc už v IT v Praze nikdo nepracuje, horní hranice i je čtvrt milionu

V delším horizontu ale pochopitelně analytici očekávají, žeobytné čtvrti nebo například areály firemních a školních kampusů svým objemem předstihnou instalace v garážích RD. 

Grafen nahrazuje křemík (Graphene Replaces Silicon) 

V příštích sedmi až deseti letech existuje obrovský potenciál pro tranzistory na bázi uhlíku, které by mohly nahradit křemík v tradičních tranzistorech poté, co dosáhnou hranic své minimální velikosti. Jedním z příkladů je grafen, materiál o tloušťce jednoho atomu z čistého uhlíku, který je spojen do šestiúhelníkové voštinové mřížky. 

Grafen by mohl vytlačit současná křemíková zařízení, zejména pro bezdrátovou komunikaci, kde tyto FET na bázi uhlíku mohou přenášet mnohem větší proud na malé ploše, což umožňuje extrémní výkon.CIO by měli zvážit nové možnosti, které technologie na bázi grafenu umožňují, a začít vyhledávat nové dodavatele.

Technologie na jedno použití (Tech Becomes Disposable) 

Co když se technologický průmysl začne podobat módnímu průmyslu a vzniknou „jednorázové“ aplikace určené k rychlé výrobě, použití a likvidaci? 

příloha_ovladnete_sva_data

Osm charakteristik vysoce efektivních CIO Přečtěte si také:

Osm charakteristik vysoce efektivních CIO

Prvky komponovatelnosti byznysu jsou stále běžnější,existují tedy předpoklady a příležitosti pro CIO, aby je posunuli na další úroveň a připravili se na flexibilitu technologií na jedno použití.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?