Hlavní navigace

Moudrá energie: Cisco představuje EnergyWise

27. 1. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Společnost Cisco představila v průběhu konference Networkers v Barceloně technologii Energy Wise pro celopodnikové monitorování a řízení spotřeby elektrické energie.

Ta by podle představitelů CISCO a zákazníků, kteří se účastní pilotních projektů, mohla nabínout až třicetiprocentní celopodnikové úspory energie. Základem EnergyWise je inteligentní IP síť s přepínači a koncovými zařízeními schopnými monitorovat, zobrazovat, regulovat a tím snižovat spotřebu energie u zařízení jako jsou IP telefony, bezdrátové AP a v dalších fázích též PC, kancelářská osvětlení , klimatizace či vytápění a dalšího vybavení kancelářských budov.EnergyWise je otevřenou technologií , kterou budou moci využít další výrobci a dodavatelé kancelářské techniky či vybavení budov.

Filozofií Energy Wise je poskytnout trojici základních funkcí:

  • Měření - informace o spotřebě zařízení připojených k síti /telefony, AP, PC, systémy budov/
  • Report - Zobrazení energie a úspor, korelace spotřeby a zásahů (vizualizace)
  • Regulace - nastavení politik pro zapínání a vypínání zařízení apod.

Program Energy Wise bude rozvíjen postupně ve třech hlavních fázích v letošním a příštím roce.

Uvodní fáze - únor 2009

Network control, bude zahrnovat možnost monitorování a regulace zařízení CISCO připojených a obvykle též napájených po sítí - vedle samotných switchů Catalyst se jedná zejména o IP telefony, kamerové systémy a bezdrátové AP. Velkým plusem pro zákazníky je, že nasazení Energy Wise je nemusí prakticky nic stát - v mnoha případech postačí aktualizovat firmware switchů.

Druhá fáze - léto 2009

IT Control - tato fáze bude realizována ve spolupráci s dalšími výrobci IT vybavení u nichž bude zajíštěna podpora pro monitorování a řízení spotřeby přes IP sítě.

Třetí Fáze - 2010

Building control - podpora pro monitorování a řízení vybavení budov - světla, klimatizace a další funkce. Zde již bude pochopitelně nasazení výrazně dražší a bude k němu docházet pouze postupně.

Významným plusem první fáze je, že zákazníci, kteří mají svou infrastrukturu postavenou na přepínačích CISCO Catalyst, mohou nasadit monitorování a řízení spotřeby v síti bez dodatečných nákladů pouhým upgradem firmwaru přepínačů. Ty posléze mohou monitorovat zařízení napájená ze sítě - IT telefony, bezdrátové AP apod (u koncových zařízení napájených ze sítě se přitom nemusí jednat o přístroje CISCO).

Jednou ze společností, která se zúčastnila pilotního projektu EnergyWise je Lauth Property group - podle Jeffa Tona, viceprezidenta IT, jsou minimální očekávané úspory u kancelářských budov v rozsahu 15 až 20 procent spotřeby energie. Modelový pilotní projekt první fáze představilo CISCO na příkladu sítě bankovních poboček - v infrastruktuře obsahující 500 AP a 5000 IP telefonů je v takovém případě možné (se stávajícím vybavením) ušetřit ročeně na nákladech za energii 28 tisíc EUR.

Druhá a třetí fáze budou již vyžadovat spolupráci výrobců kancelářského vybavení a vybavení budov - v drtivé většině případů bude možné správu spotřeby přes IP sítě zprovoznit až po výměně této infrastruktury za nové modely, které budou otevřený standard EnergyWise podporovat. Otevřenost je přitom takříkajíc obousměrná - otevřená jsou jak rozhraní pro klientská zařízení, tak řídící protokoly, v budoucnu tak bude patrně možné technologii využít i v heterogenních síťových prostředích.

příloha_ovladnete_sva_data

Je CISCO skutečně tak zelené jak se prezentuje? Ano i ne. Výstižně to v bloku otázek na dnešní TK vyjádřil Steve Blood z Gartneru: "CISCO prosazuje, ve snaze posílit své prodeje, 1gigabitové technologie, které jsou na pracovním stole často zbytečné a zvyšují spotřebu IP telefonů, namísto aby zákazníkům doporučilo volit levnější dostačující 100 mbit technologii, která je energeticky úspornější."

Steve Blood tak velmi dobře popsal dilema mnoha technologických společností, které se chovají jak stát, který na jedné straně vydělává nemalé peníze na spotřební dani za alkohol aby po sléze notorické alkoholiky léčil. To ale nemění nic na skutečnosti, že EnergyWise je jistě krok správným směrěm - už proto že pro první fázi nasazení nevyžaduje od společností, které mají přepínače Catalyst, žádné další investice.

Byl pro vás článek přínosný?