Hlavní navigace

Mohou běžet aplikace pro Windows na Chromebooku? Díky virtualizaci ano

14. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google, Samsung, IDG
Firmy teď mohou pro běh windowsovských aplikací používat i zařízení s OS Chrome, VMware totiž bude nabízet i virtuální desktopy pro tuto platformu.

Windows s aplikacemi na serveru, u uživatele virtuální desktop od VMware běžící na chromebooku, tedy na nenáročném hardwaru s OS Chrome. To je kombinace, která by mohla v podnicích ušetřit až 5000 USD na koncového uživatele oproti klasickému hardwaru. Tvrdí to alespoň odhad Googlu, který se na nabídce nového řešení podílelí současně s VMware.  Ceny chromebooků aktuálně začínají již na 179 USD. Další úspory mohou vzniknout tím, že se omezí počet nutných licencí v rámci organizace. Ušetřit se také může na správě koncových stanic.

Virtualizace desktopů je jednou z variant, kterou nabízí VMware jako východisko ze situace, kdy Microsoft ukončí podporu Windows XP v dubnu 2014.

„Řada klientů chce využít výhod tenkých klientů, ale současně chce zachovat cestu zpět do předchozího stavu, kde může provozovat aplikace pro Windows,“ říká Sanjan Poonen, výkonný viceprezident a generální ředitel VMware pro oblast end user computingu. Uživatelé systému Horizon View 5.3 již mohli spouštět virtuální desktopy na Chromeboocích, VMware ale přichází s řešením, které bude vhodné pro zákazníky, kteří nechtějí provozovat vlastní back-end infrastrukturu pro běh virtualizovaného prostředí. Služba by měla být k dispozici během několika měsíců.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ VMware převezme AirWatch a posílí v mobilním segmentu
Díky akvizici získají zákazníci VMware ucelené řešení pro správu uživatelů, zařízení a aplikací v rámci desktopových a mobilních prostředí.
→ Jiří Jarema: Jsme teď „úřad bez počítačů“
Magistrát Karviná před nedávnem dokončil virtualizaci desktopové infrastruktury a sám se s nadsázkou označuje jako „úřad bez počítačů“. O důvodech a přínosech VDI pro vlastní správu i jednotlivé úředníky, a celém procesu realizace jsme hovořili s Jiřím Jaremou, vedoucím IT.

G+

Byl pro vás článek přínosný?