Hlavní navigace

Míra přijetí Windows 10 je pro Microsoft stále pomalá (1)

12. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Operační systém Windows 10 v uplynulém měsíci zaznamenal svůj nejsilnější růst od ledna, čímž přiblížil chvíli, kdy novější operační systém překoná – co do podílu – stárnoucí Windows 7.

Podle analytické společnosti Net Applications získaly Windows 10 za srpen 1,2 procentního bodu a posunuly tak svůj uživatelský podíl na 37,8 procenta všech osobních počítačů a 43 procent těch, které běží na Windows. (Druhé číslo je přirozeně vyšší, protože Windows neběží na všech PC; v srpnu běžely na 87,8 % všech světových systémů – zbytek běží na macOS, Linuxu či ChromeOS).

Srpnový zisk byl čtvrtý měsíční zisk v řadě, kdy Windows 10 přidaly na uživatelském podílu okolo procentního bodu nebo více. V průběhu období od května do srpna rostl uživatelský podíl systému o 4 body, což je největší nárůst za čtyři měsíce od období mezi listopadem 2017 a únorem 2018, kdy OS rostl o 5,4 bodu.

Tyto plynulé přírůstky naznačují, že migrace – zejména počítačů byznysových uživatelů – dále pokračuje. Windows 7 jsou na pracovištích sice stále dominantní, ovšem o podporu přijdou už v polovině ledna 2020, což je odteď za 16 měsíců a něco. Jakmile tahle podpora skončí, nebudou už sedmičky dostávat záplaty pro opravy zranitelností, čímž vystaví zařízení, jež na nich běží, riziku útoku a zneužití. Z tohoto důvodu se podniky snaží o rychlou náhradu sedmiček a jejich nahrazení desítkami. (Byť to podle dřívějších zpráv vypadá, že by Microsoft mohl ustoupit a nabídnout podnikovým uživatelům alespoň placenou možnost bezpečnostní záplaty pro sedmičky i nadále dostávat.)

příloha_ovladnete_sva_data

Windows 7 v srpnu přišly o celý procentní bod a spadly na 40,3 procenta ze všech PC a 45,9 procenta z těch, které běží na Windows. Tento propad byl třetí nejvyšší za uplynulých 12 měsíců, přičemž za celé toto období operační systém přišel o více než osm bodů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?