Hlavní navigace

Petr Koptík z Minervy: v mobilních zařízeních se skrývá velký potenciál

29. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Rozhovor s Petrem Koptíkem, obchodním ředitelem a předsedou představenstva společnosti Minerva Česká republika.

CIO Business World: Podle analytiků lze v roce 2012 v ČR očekávat opětovné oživení na trhu IT a průměrný růst o 6,8 %. Jaké výsledky očekáváte vy a jaké faktory se na nich budou podílet?

Petr Koptík: V našem oboru ERP systémů pro průmyslová odvětví nevidíme tak vysoké procento oživení. Obecně na trhu očekáváme stagnaci. Plánujeme však mírný růst, a to v oblasti služeb, kde se nám dlouhodobě daří. V letošním roce jsou v České republice na rozjezdu také velké nadnárodní projekty v oblasti automotive, na nichž se budeme podílet.

Jaké klíčové cíle jste si stanovili pro rok 2012?

Petr Koptík, MinervaZmíním tři hlavní. V tomto roce plánujeme převést zákazníky na nejnovější verzi uživatelského rozhraní .NET, tak aby jej v letošním roce používalo 80 % z nich. Druhým cílem je aktivně začlenit do našeho portfolia modul QAD Business Process Management (BPM) na nejmodernějším technologickém prostředí Savvion a provést první instalaci. Tento integrovaný modul v ERP QAD nabízí našim zákazníkům spoustu možností ve vylepšení a optimalizaci podnikových procesů. Třetí cíl je interní.

Dokončujeme letos praktickou integraci metodiky PRINCE2 a ITIL. PRINCE2 je největší a nejznámější metodikou projektového řízení a zároveň nejrozšířenější v Evropě. ITIL je zkratka pro IT Infrastructure Library a jde o označení rámce pro správu IT služeb ve firmě. Správa informatiky má v první řadě za úkol, aby veškeré investice do informatiky a její provoz byly sladěny s cíli organizace a dlouhodobými záměry. Díky těmto novým metodikám bude naše firma fungovat efektivněji, což se pozitivně promítne i do poskytování služeb našim zákazníkům.

V jaké oblasti svého podnikání vidíte v roce 2012 největší potenciál?

Velká příležitost je ve využívání mobilních zařízení typu iPad. QAD poskytuje relevantní funkce nativní aplikace business intelligence na platformě iPad2 s iOS či zařízení s OS Android. V této aplikaci najdou, především manažeři, agregované informace pokrývající všechna místa a oblasti s možností drill down funkcí. iPad2 s dotykovým ovládáním plně splňuje požadavky na mobilitu, ergonomii a jednoduchost ovládání.

Další oblastí je, jak jsem zmínil výše, Business Process Management (BPM), který umožňuje rozšíření pokrytí všech podnikových procesů jedním systémem – ERP.

V jednom rozhovoru jsem označil Minervu jako „trusted advisor“, což znamená, že nejsme pouhým dodavatelem nebo implementátorem ERP systému, ale náš tým konzultantů tvoří odborníci na určitý segment, kteří jsou schopni klientovi s jeho byznysem poradit. Pravidelně v rámci zákaznické péče zjišťujeme míru využívání ERP systému a aktuálnost procesů ve firmě. Na základě zjištění doporučujeme jednotlivé kroky, které zajistí efektivní využívání systému s optimalizovanými procesy.

Letos jste právě 20 let na IT trhu. Co byste vyzdvihl při této příležitosti?

Ano, Minerva letos slaví 20 let na IT trhu. Je to především o stabilitě, kterou našim zákazníkům nabízíme. Pro klienty jsme se stali opravdovým partnerem. Není to prázdné klišé, ale 20 let spolupráce a jistoty, že Minerva svým zákazníkům poskytne maximum. Jde nám o společný cíl, aby podnikové aplikace, které dodáme, mohli zákazníci využívat v krátké době od implementace, v kvalitě, kterou požadují, a s odezvou na podporu poskytnutou v nejkratším možném čase.

Za zmínku určitě stojí, že i ERP systém, který Minerva v ČR a SR implementuje, je stále jeden. ERP QAD Enterprise Applications, který světoví analytici, např. Gartner, hodnotí jako světovou špičku pro -výrobní podniky, dodáváme již téměř 20 let.

Stále více zákazníkům radíme v oblasti procesů. V automotive mohu uvést příklad standard MMOG/LE (Global Materials Management Operations Guideline/Logistics Evaluation), na jehož tvorbě se společnost QAD podílí. Jde o logistický standard rozšířený nejvíce v automobilovém průmyslu a hodnotí úroveň dodavatelů. Nyní se jím zabývá i koncern Volkswagen, a tedy i Škoda Auto.

Co bude podle vás klíčovou technologií či trendem na tuzemském IT trhu v roce 2012?

příloha_ovladnete_sva_data

Domnívám se, že v podnikové oblasti to budou v souladu s celosvětovými trendy cloud a mobilita. U cloudů předpokládám, že na rozdíl od minulosti, kdy se o nich v České republice hodně mluvilo, ale skutečné využití bylo minimální, budeme mít v tomto roce první zákazníky využívající infrastrukturní cloudové služby (IaaS) lokálních poskytovatelů a některého z nadnárodních zákazníků využívajících QAD v režimu SaaS. Vzhledem k našim dlouholetým zkušenostem s poskytováním a podporou outsourcovaných a hostovaných řešení se domnívám, že jsme na nasazování těchto řešení připraveni. V případě mobility pak očekáváme první nasazení nativních klientů pro iOS v oblasti BI.

Článek vyšel ve speciálu CIO TOP100 ICT společností v ČR. Jeho plnou verzi v PDF si můžete stáhnout zde.

Byl pro vás článek přínosný?