Hlavní navigace

Microsoft jde dál v IoT: vyvíjí první linuxovou distribuci

18. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft/Techspot.com
S tím, jak je stále více zařízení připojováno k internetu, zároveň rostou obavy o bezpečnost. A například zařízení internetu věcí (IoT) před bezpečností často dávají prioritu náklady či prostou pohodlnost.

To ale začíná být problém, protože v důsledku toho masivně narostl počet botnetů, které taková zařízení zneužívají. Někdo možná preferuje připojenou ledničku, kterou považuje za praktické řešení, protože mu sama řekne, že mu dochází vajíčka nebo mléko, ale potenciální kyberútočník tu samou ledničku vnímá jako dokonale nenápadný způsob, jak rozesílat spamy či zaplavit webovou stránku DoS útokem.

Microsoft chce s výše uvedeným rostoucím rizikem bojovat, a tak uvádí své vlastní řešení skládající se ze tří bodů, které nese název Azure Sphere. To se bude skládat ze zabezpečeného microcontrolleru, zabezpečeného operačního systému a zabezpečeného cloudového prostředí.

První součástí Azure Sphere je tzv. Secured MCU. Tento čip vyvíjí sám Microsoft a jeho cílem je ochrana šifrovacích klíčů. Microsoft jej později zpřístupní ostatním výrobcům bez licenčních poplatků, aby tak zajistil zlepšenou integraci. K daným MCU se řadí procesory ARM Cortex-A, flashová úložiště, paměť, síťová konektivita a bezpečnostní modul Microsoft Pluton.

Azure Sphere OS je vůbec první linuxovou distribucí, vyvinutou Microsoftem. Systém je postaven na jádru Linuxu a je určený k běhu na nízkonapěťových zařízeních. Kód operačního systému poběží v izolovaných kontejnerech a pod ním poběží bezpečnostní monitoring pro ověření integrity systému.

Posledním dílkem skládačky je Azure Sphere Security Service. Jde o cloudovou službu, která bude automaticky dodávat aktualizace softwaru, detekovat bezpečnostní zranitelnosti a zajišťovat zabezpečenou komunikaci mezi všemi aspekty Azure Sphere.

příloha_ovladnete_sva_data

Platforma bude k dispozici prostřednictvím vývojářských sad ještě letos s tím, že úplná zařízení by snad mohla být uvedena ještě do konce roku. V současnosti probíhá fáze uzavřeného „preview“ testování.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?