Hlavní navigace

Microsoft chystá i menší tablety s Windows

20. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Jak podtvrdil CFO Microsoftu Peter Klein, Microsoft chystá i tablety pro úhlopříčku menší než 10 palců. Licence operačního systému i Office by na nich měly stát méně.

Informaci Peter Klein zveřejnil během oznámení ekonomických výsledků Microsoftu za poslední čtvrtletí. Je to trochu překvapení, protože oficiální strategií, kterou měl Microsoft při vývoji systému Windows 8, bylo podporovat jen desetipalcové a větší tablety.

Plán na menší zařízení je tedy nyní oficiálně na světě, a tak nová otázka zní, kdy a s kým se budou malé tablety vyrábět. V úvahu přichází hned několik výrobců, třeba HP, Dell, Samsung nebo dokonce Nokia. Taky není úplně jasné, jestli se plánuje hardware s procesory ARM (které by běžely na Windows RT) nebo s procesory x86 s běžnými Windows 8.

To, co ale už jasné je, že Windows pro tyto menší tablety musí být uzpůsobené tak, aby mohly reálně pracovat s menším rozlišením desktopu, pravděpodobně 1024x768 bodů. Doposud totiž Microsoft předpokládal, že uživatelé mají k dispozici rozlišení alespoň 1366x768.

Pro menší desktopy by měla být také lacinější licence na software. Zatím OEM výrobci musí platit Microsoftu za bundle Windows a Office 120 USD. Microsoft se ale nechal slyšet, že pro zařízení s dotykovou obrazovkou menší než 10,8 palce by mohli výrobci platit mnohem méně, možná i jen okolo 30 USD. Je to asi jediná cesta, jak prorazit do oboru, v kterém dosud kraluje Android.

Čtěte také: Microsoftu se dařilo: v posledním čtvrtletí vzrostly obraty i tržby

ICTrocenka

Zdroj: www.cio.com

G+

Byl pro vás článek přínosný?