Hlavní navigace

MediaTek chce své 10jádrové čipy dát na levné VR smartphony

2. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Svět smartphonů chce změnit MediaTek se svým novým 10jádrovým čipem Helio X30, který na androidové telefony už od 300 dolarů přinese prémiové funkce, jako je třeba platforma pro virtuální realitu Google DayDream.

Helio X30 má nejvíce jader ze všech čipsetů pro smartphony, a díky tomu je velice rychlý. S tímto čipem získají levnější androidové telefony fotoaparáty a displeje s vysokým rozlišením, rychlé LTE a high-endové grafické čipy.

Cílem výrobce u X30 je přenést výkon a funkce dražších smartphonů jako jsou Samsung Galaxy S7 nebo Google Pixel na cenově dostupnější modely, říká Finbarr Moynihan, šéf prodejů v MediaTeku.

Helio X30 je jedním z mála čipů pro smartphony podporujících VR platformu Google DayDream, což je prvek původně vyhrazený high-endovým smartphonům, ceny však padají, čemuž napomohl i nedávno představený model Axon 7 od ZTE za 400 dolarů.

Smartphony s Heliem X30 se na trh dostanou v následujících měsících, byť MediaTek odmítl jmenovat výrobce, které jeho čip využijí. Čipy od MediaTeku se využívají v mnoha zařízeních prodávaných na asijských trzích, a firma se aktuálně snaží prorazit i v Severní Americe, kde výrobci zařízení i operátoři podporují spíše lídra trhu, firmu Qualcomm.

Za prémiové smartphony se Snapdragonem 835 od Qualcommu, který brzy bude dominovat u nejvyšších androidových modelů, však zaplatíte prémiovou cenu. Čipset Helio X30 je spíše nízkorozpočtovou alternativou pro modely s prémiovými funkcemi, ale také dostupnější cenovkou mezi 300 a 500 dolary (zhruba od 7 do 12 tisíc korun).

Kromě smartphonů by Helio X30 mohl být využit také v tabletech nebo Chromeboocích, řekl Moynihan. Hlavní zaměření je ovšem na smartphony, což je stále rostoucí trh.

Nový čipset nahrazuje jiný, taktéž s 10jádrovým procesorem, Helio X20, a přináší velké zlepšení v rychlosti LTE, grafice, výkonu CPU a menší energetické náročnosti. Helio X30 je o 35 procent rychlejší a spotřebovává o 50 procent méně energie než X20. Což samozřejmě znamená delší fungování na jedno nabití baterie a obecně rychlejší smartphone.

Cloud24

Helio X30 je vyráběn za použití 10nanometrového procesu, který využívá i Qualcomm Snapdragon 835. Oba čipy si mohou konkurovat v technologii procesoru, Helio X30 však zaostává v rychlostech LTE a grafice. Kromě toho musel MediaTek udělat i další kompromisy, aby byly čipy použitelné pro cenově dostupnější smartphony.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?