Hlavní navigace

Máte hlavní slovo ve firemním IT? Tak nepropásněte tyto technologické trendy!

4. 10. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dva nejdůležitější technologické trendy, jimiž by se měli v dnešní době zabývat nejen CIO či digitální ředitelé, ale především CFO, jsou podle analytiků Gartneru hyperautomatizace a inteligentní komponovaný byznys.

„Jde o trendy, jež odrážejí potřebu CFO a lídrů v oblasti financí rychle a efektivně přizpůsobit svou organizaci stále se měnícím podmínkám,“ říká senior ředitelka výzkumu Gartner Finance Alejandra Lozadová. „Hyperautomatizace zdůrazňuje význam přechodu od manuálních a zatěžujících procesů k automatizovaným procesům, které lze snadněji přizpůsobit měnící se situaci na trzích. Podobně inteligentní komponovaný byznys zdůrazňuje potřebu vedoucích pracovníků v oblasti financí vytvářet flexibilní systémy a funkce, které lze upravovat podle potřeby.“

Vzhledem k tomu, že o pozornost finančních ředitelů soupeří tolik technologií a trendů, doporučují analytici Gartneru, aby se finanční ředitelé zaměřili na dva nejdůležitější a jednali okamžitě – roztříštěný a neuvážený technologický přístup totiž může omezit možné přínosy digitalizace.

Trend 1: Hyperautomatizace (Hyperautomation):

Gartner předpovídá, že do roku 2024 organizace sníží provozní náklady o 30 % kombinací hyperautomatizovaných technologií a přepracováním (redesignem, optimalizací) provozních procesů.

Při úvahách o automatizaci se mnoho finančních ředitelů (ale též CIO či CTO) dostává do pasti nadužívání jediného technologického nástroje – robotické automatizace procesů (RPA). Často pak ale zjišťují, že RPAje obtížné škálovat tak, aby automatizovala velkou část finančních procesů.

„Finanční ředitelé musejí pochopit, že RPA je pouze jednou částí souboru hyperautomatizačních nástrojů, který zahrnuje mimo jiné také umělou inteligenci (AI), strojové učení (ML), softwarovou architekturu řízenou událostmi a inteligentní sady pro řízení podnikových procesů (iBPMS),“ dodává Lozadová.

Gartner proto finančním ředitelům doporučuje, aby upřednostnili investice do automatizace financí vytvořením iterativního, víceletého plánu směřování k hyperautomatizaci, jenž by zahrnoval více souběžných a sladěných iniciativ. Měli by také vyvinout přístup k zavádění automatizace řízený byznysem, a zaměřit se spíše na měřitelné zlepšení obchodních výsledků než čistě na automatizaci.

Trend 2: Inteligentní komponovaný byznys (Intelligent Composable Business):

Společnost Gartner předpovídá, že do roku 2024 50 % vedoucích pracovníků v oblasti finančních aplikací zahrne do svého výběru řešení přístup založený na komponovaném (skládaném, modulárním) systému pro správu financí. Gartner definuje komponovanou architekturu jako takovou, v níž lze vysoce modulární aplikace skládat a znovu skládat tak, aby poskytovaly funkce a výsledky, které drží krok s rychlým tempem obchodních změn.

příloha_ovladnete_sva_data

„Řešení a systémy pro řízení financí – FMS (dříve ekonomické IS), jež jsou postavené na cloudovém jádru zahrnujícím základní procesy finančního řízení, finančního plánování a analýz a finančních uzávěrek, by se měla stát komponovanými,“ říká Lozadová. „To umožní, aby je pořizovali, komponovali – tedy sestavovali, konfigurovali a personalizovali především sami pracovníci v oddělení financí, kteří je skutečně používají.“

Výhodou takové architektury ekonomického či finančního IS je, že jej vzhledem k vysoké modularitě mohou pracovníci, kteří jej používají, rychle rekonfigurovat tak, aby vyhovoval jejich potřebám a potřebám podniku v rychle se měnícím prostředí. Finanční ředitelé mohou dále zlepšit schopnost rychle implementovat, uvádět do provozu a spravovat komponované systémy finančního řízení rozvíjením kompetencí, jako je datová gramotnost, jež usnadňuje integraci dat z široké škály dostupných zdrojů.

Byl pro vás článek přínosný?