Hlavní navigace

Logistika dílů ve společnosti HAUK již nebude černou dírou

23. 4. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Aimtec
Společnost HAUK bude řídit logistické procesy pomocí řešení DCIx WMS od firmy Aimtec.

Ryze česká společnost HAUK s.r.o., zabývající se výrobou svařovaných a lisovaných dílů pro automobilový průmysl, bude řídit sklad materiálu, hotových výrobků a vratné obaly pomocí řešení DCIx WMS od společnosti Aimtec. Mezi hlavní přínosy projektu patří absolutní přehled o pohybu a stavu zásob, a s tím spojený pokles stavu zásob, úspora administrativní práce a snížení nákladů, které souvisejí s přeplánováním výroby z důvodů nedostatku materiálu. Návratnost celé investice je 9 měsíců.

Rychlý růst

„Společnost HAUK za posledních několik let téměř opakovaně zdvojnásobila svůj obrat. Zároveň jsme vyhráli projekty na dodávky dílů pro nové modely Škoda Fabia, Superb a rovněž pro vozy SEAT a AUDI. Rychlý růst způsobil, že jsme potřebovali pružný WMS systém, který by vyhověl našim náročným požadavkům,“ vysvětluje k projektu zástupce ředitele společnosti Petr Hauk.

Společnost HAUK hledala takové řešení, které by zjednodušilo operativu, poskytlo přesné informace pro nákupní procesy, umožnilo dodržování FIFO a FEFO pravidel a pokrylo dennodenní logistické procesy, jako je příjem a výdej materiálu do výroby, příjem a výdej polotovarů, řízení expedice, párování etiket nebo průběžné inventury. Zástupci společnosti HAUK si vybrali jako dodavatele firmu Aimtec s řešením DCIx WMS. Logistické řešení DCIx WMS bude řídit procesy ve skladu materiálu, skladu hotových výrobků a při zpracování vratných obalů. Systém pro řízení skladů bude integrován na současný podnikový systém Helios Orange.

Přínosy a termíny nasazení DCIx WMS

Mezi hlavní přínosy implementovaného systému DCIx WMS patří snížení stavu zásob až o 30 %, což příznivě ovlivní i zvýšení využitelnosti skladovacích kapacit. Dalším přínosem je až 90% snížení pracnosti a časové náročnosti evidence veškerých příchozích i odchozích dílů. Také díky DCIx WMS bude ve firmě HAUK snadněji dodržováno vyskladňování podle pravidel FIFO/FEFO. Společnost zvládne při stávajícím počtu zaměstnanců více zakázek a stane se tak pro své zákazníky spolehlivějším dodavatelem.

příloha_ovladnete_sva_data

Projekt implementace DCIx WMS odstartoval na konci března 2015 a spuštění ostrého provozu je plánováno na začátek července téhož roku. Doba náběhu nového systému je přizpůsobena začátku celozávodní dovolené v automobilce ŠKODA AUTO. Finanční investice do nově implementovaného systému se vrátí v časovém horizontu 9 měsíců. V budoucnu uvažuje společnost HAUK o nasazení systému MES a systému pro plánování výroby.

Společnost HAUK je výrobcem dílů pro automobilový průmysl. V současné době se firma zabývá především výrobou svařovaných, lisovaných a interiérových dílů převážně pro mladoboleslavskou automobilku Šoda Auto. Díly do automobilky dodává již od roku 1998. V menší míře vyrábí lisované díly i pro další automobilové firmy. Velmi dynamicky se rozvíjí středisko vyrábějící interiérové díly, jako jsou například zvýšené podlahy nebo koberce. Obrat společnosti činí 1,3 mld. Kč.

Byl pro vás článek přínosný?