Hlavní navigace

Listujeme novým CIO Business Worldem 3/23

24. 5. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Období ekonomických nejistot neznamená, že bychom měli přestat investovat. Naopak, investice do IT se rychle a efektivně vrátí. Podíváme se také na Průmysl 4.0 a s rozsáhlým speciálem Ovládneme firemní data.

Poptávka po datech nikdy nebyla vyšší a jejich hodnota nikdy nebyla tak vysoká, tvrdí analytici společnosti IDC. V rámci svých globálních výzkumů došli k závěru, že zhruba tři pětiny organizací v současnosti podnikají kroky potřebné k tomu, aby se staly datově řízené neboli data driven. Co to v praxi znamená? Zavádějí nástroje a postupy pro efektivnější využívání dat v zájmu rychlejšího a efektivnějšího rozhodování, které nabízí vyšší přesnost i jistotu.

V tradičním populárním tištěném speciálu Ovládněte svá data jsme se také kromě budovaní datově orientované firmy věnovali problematice datových center. Pokud vás jedno z toho zajímá, vložený datový speciál je právě pro vás.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Kormě toho se třetí letošní vydání magazínu CIO Business World poctivě věnuje Průmyslu 4.0. Mimo jiné vás v příslušné sekci upozorňujeme, že ačkoliv Průmysl 4.0 není ještě (nejen) v českých podnicích plně etablován, už je potřeba si zvykat na pojem o level vyšší – Průmysl 5.0. ten by se měl zaměřit na odolnost, udržitelnost a do svého středu postavit člověka. Průmysl 5.0 absorbuje mnoho aktuálních celospolečenských témat. V méně abstraktních rovinách si vytyčuje poměrně jasné cíle a nabízí racionální důvody pro jejich dosažení.

Tři pilíře Průmyslu 5.0 se soustředí kolem udržitelnosti, odolnosti a konkurenceschopnosti. Jaké nabízí výhody? V praktičtější rovině má zefektivnit výrobu a snížit náklady, zvýšit výkonnost zaměstnanců a ponechat jim kontrolní roli, opětovně pozdvihnout laťku bezpečnosti práce i produktů, zdůraznit význam a potřebu kontinuálního vzdělávání anebo zvýšit konkurenceschopnost na nových trzích. Environmentální a sociální stránka ale v mnoha ohledech diskutovaného konceptu převažuje.

Podíváme se také na varianty investic do IT. Proč v dnešní turbulentní době vůbec investovat nebo dokonce navyšovat IT investice a jaké musí být vidiny úspěchu, aby se tak vůbec stalo. A protože financování IT projektů je v současné nejisté situaci pro firmy všech velikostí zásadnější, než tomu bylo v minulých letech, podíváme se na varianty takových financování. Ty totiž mohou podstatně ovlivnit celkovou nákladnost projektu.

A hlavní rozhovor čísla vedeme s Vlastimilem Chramostou, který se čerstvě ujímá kormidla ve společnosti Thein Digital.

příloha_ovladnete_sva_data

Přeji vám inspirativní čtení.

Magazín CIO Business World 3/23 si můžete koupit zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?