Hlavní navigace

Kyberzločin není vybíravý, útočí i na malé ryby

6. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © maxkabakov - Fotolia.com
Nespoléhejte na to, že vaše firma je až příliš bezvýznamná a že se nedostane do spárů kyberzločinu. Kriminální živly jdou cestou nejmenšího odporu a malé podniky jsou cílem, který se jim bohužel často neumí účinně bránit.

(PR článek)

Jestliže se neobáváte o bezpečnost vaší organizace, patříte buď mezi menšinu těch zodpovědnějších, nebo naopak mezi většinu hazardérů. Kriminální živly jdou cestou nejmenšího odporu a malé podniky jsou cílem, který se jim bohužel často neumí účinně bránit.

Mýtus o tom, že hackeři ohrožují pouze velké hráče, pomáhají udržovat především média. Ta si všímají hlavně incidentů, které potkají velké organizace a způsobí jim škody vyčíslené v milionech dolarů.„Mně se to stát nemůže,“ říkají si často majitelé malých podniků, když slyší o cílených útocích, phishingu, malwaru nebo únicích dat.

Falešný pocit bezpečí je jedním z důvodů, proč malé firmy tolik nedbají na ochranu svých aktiv. I nejrůznější průzkumy o bezpečnosti ukazují, že se mnoho firem vůči kybernetickým útokům považuje za imunní. Vycházejí přitom právě z úvahy, že se útočníkům takové útoky nevyplatí vést.

Zločinci se při svých útocích na malé podniky nejvíce zajímají o data spotřebitelů (např. čísla platebních karet), duševní vlastnictví a informace o firemních bankovních účtech. V zásadě tedy mají zájem o jakákoliv data, která by se dala zpeněžit.

Často se stává, že útočníci umístí škodlivý kód přímo na firemní webové stránky. Zákazník pak nevědomky sdílí své informace nejen s danou firmou, ale také se zločinci. Útočníci se přitom nezaměřují pouze na vyšší management. Firemní hierarchií se obvykle vůbec nezabývají a své útoky vedou proti všem zaměstnancům. Hrozby ale číhají i na sociálních sítích, které si kyberzločinci vybírají k provádění svých útoků stále častěji.

Jak roste objem i propracovanost útoků, stává se čím dál obtížnější se před nimi zabezpečit. I pouhé dodržování elementárních zásad, jako je používání silných hesel nebo spolehlivého antiviru a firewallu přitom snižuje šanci kyberzločinců na úspěch o desítky procent.

Zaměřte se na zaměstnance

Prvním krokem k bezpečnosti je uvědomit si, které informace jsou nejcitlivější a musí být proto prioritně chráněny. Je tedy nutné se aktivně zabývat bezpečným ukládáním potenciálně zneužitelných dat a řízením jejich dostupnosti.

Lidé, kterým často pod rukama procházejí citlivé údaje bez toho, aby věděli, jak s nimi nakládat odpovídajícím způsobem, jsou pro firmu mnohem nebezpečnější než jakýkoliv počítačový virus. Podle IT odborníků to jsou zaměstnanci, kteří kyberzločincům často nevědomky zjednodušují práci. A to většinou jen proto, že nebyli dostatečně poučeni o rizicích práce s firemními daty a firma naivně spoléhá na jejich bdělost a zodpovědnost. Poučte své zaměstnance alespoň jednou ročně o tom, s jakými riziky se mohou při práci na internetu setkat a jak chránit firemní data. Pro firmu je to výrazně levnější varianta než sebelepší hardwarová ochrana, která však nepočítá se selháním lidí.

Základem je kvalitní antivirus

Nespolehlivost lidského faktoru může do velké míry suplovat kvalitní antivirové řešení, které je pravidelně aktualizováno. To ochrání i před celou řadou zranitelností a bezpečnostních mezer v populárních aplikacích a programech. Na ty se kyberzločinci poslední dobou zaměřují stále více.

Nová generace ESET Endpoint Solutions pokračuje v dlouhé tradici kvalitních produktů pro firemní zákazníky a přináší více než tucet nových funkcí a vylepšení. Důkazem je funkce Filtrování obsahu webu, což je nová součást ESET Remote Administrator. Ta obsahuje možnost monitoringu stavu sítě přes webový prohlížeč a systém vzdálené správy s nastavitelnými pravomocemi pro administrátory, rollback aktualizace, funkce náhodných kontrol a další vylepšení.

příloha_ovladnete_sva_data

Software od společnosti ESET zaručuje nepřetržitou ochranu počítačů ve vaší firmě. Bezpečnostní produkty Endpoint Antivirus a ESET Endpoint Security byly navrženy s důrazem na nízkou zátěž systému a optimalizovány tak, aby dokonale vyhověly libovolnému prostředí a přitom zajistily maximální úroveň bezpečnosti.

Pro nové zákazníky nyní ESET software připravil podzimní akční nabídku 3 roky za cenu 2. Všichni, kteří si do konce roku 2013 zakoupí novou elektronickou licenci některého z produktů společnosti ESET určených pro domácnosti nebo firmy, získají ochranu proti malwaru na tři roky za stejnou cenu, jako stojí licence na dva roky.

Byl pro vás článek přínosný?