Hlavní navigace

Konzumerizace IT: další vráska na čele CIO

23. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Benicce - Fotolia.com
Jednoho dne si IT oddělení zavolalo vybrané zaměstnance a jeho představitel spustil hlasem hromovým: „Vy šťastní lidé nyní obdržíte velmi drahý mobilní telefon a již nebudete toužit po žádném jiném. Běžte a komunikujte.“

Zatvářil se důležitě a pokračoval ve stejném tónu: „Krom toho vám náleží také tyto nadupané notebooky, podepište převzetí a opatrujte je jako oko v hlavě. A teď se vydejte šířit slávu naší společnosti."

HP Slate 2A zaměstnanci šli, a jelikož museli, opravdu začali využívat nově získané drahé nástroje. Zpočátku to nebyla žádná sláva, ale postupem času tyto nástroje začaly zlevňovat a díky rostoucí základně uživatelů i aplikací se možnosti jejich použití mnohonásobně rozrostly. Ve finále byla již tato zařízení na trhu k mání doslova za hubičku a dělat se s nimi dalo takřka vše.

Zaměstnanci, kteří s nimi již měli dostatek zkušeností z práce, proto začali přístroje pořizovat také domů, sobě i svým blízkým. IT oddělení touto konzumerizací informačních technologií ovšem přibyla další významná starost.

Pokud se pohybujete v IT (což je dost pravděpodobné), jistě máte zkušenosti s nekonečnými přívaly chytrých telefonů, laptopů, přístupových bodů Wi-Fi, USB disků, levných tiskáren a dalších zařízení, která zaplavují podnik a notně vám komplikují život. Uživatelé spoustu věcí zkrátka neřeší. Z jejich pohledu není problém jednoduše zkopírovat citlivá firemní data na soukromý flash disk a odnést si je domů, stejně jako tato data odeslat na chytré telefony spolupracovníků a partnerů.

Ještě horší je, že spousta lidí je nyní v technologiích vcelku zběhlá a nenechá si jen tak poradit. Kde jim dříve stačilo říci „X zkrátka nelze provést,“ je nyní třeba čelit oponentuře, kdy vám uživatel ukáže nějaký šikovný widget, který za pouhých 4,99 USD dělá přesně ono „X“. Že rozhodně nejde o aplikaci, která by splňovala bezpečnostní a jiné nároky pro nasazení v podniku, to už dotyčný neřeší.

Ach, a nezapomínejme na cloud. Fenomén, který byl dříve přístupný jen vyvoleným, který byl komplikovaný, komplexní a nákladný, je dnes snadno dostupný masám. Google a další tak nyní dávají k dispozici úložiště či elektronickou poštu zdarma v podstatě každému (a nově nezapomínejme ani na Apple s jeho iCloudem).

příloha_ovladnete_sva_data

A tahle kombinace faktorů, vlivů a nevyhnutelných změn je to, co činí život „ajťáka“ opravdu „zajímavým“. Víte, jak bude vypadat svět IT v budoucnu? Nic než bezdrát, iPhony a iPady, levný software, porůznu poukládaná data a bezpečnostní strategie plná děr. A bůh vám pomáhej, pokud jste v regulovaném odvětví s vyššími nároky na bezpečnost!

V podstatě tedy zbývá jediná možnost: adaptovat se. Přijmout změnu. Být flexibilní. Hodně stěští.

Byl pro vás článek přínosný?