Hlavní navigace

Intel Optane: na superrychlé SSD disky si asi ještě počkáme

6. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Intel.com
Super rychlé SSD disky Optane od Intelu sice vyvolaly nadšené reakce, nicméně tato zařízení se na pulty obchodů letos ještě nedostanou, navzdory slibům výrobce.

Intel v současné době Optane vyrábí ve své továrně v Číně, a výroba podle Stacy Smithe, výkonného viceprezidenta pro výrobu, v příštím roce raketově poroste.

Smith ovšem odmítl komentovat, kdy se disky dostanou na trh, čímž se zařadil po bok ostatních představitelů Intelu, kteří o tomto tématu zkrátka nehovoří.

Výkonný ředitel Intelu Brian Krzanich řekl, že vzorky produktů řady Optane se k více testerům dostanou v příštím roce, a „rok 2018 bude opravdu startovacím rokem těchto produktů.“ Řekl to podle portálu Seeking Alpha na říjnovém oznamování hospodářských výsledků akcionářům.

Zároveň s tím, jak v roce 2018 naběhne výroba, sníží se cena SSD disků na trhu, řekl Krzanich.

Prototypy těchto SSD se již využívají v cloudových serverech od Lenova, kde mohou být vzdáleně testovány podnikové aplikace. Než je možné hardware kvalifikovat jako koncový produkt, může to někdy trvat měsíce testování.

SSD Optane jsou založeny na nové formě paměťové a ukládací technologie nazvané 3D Xpoint. Ta dokáže nahradit DRAM, flashové úložiště nebo obojí. Intel původně řekl, že se toto řešení dostane do počítačů nadšenců (třeba hráčů).

Intel se taktéž pochlubil tím, jak Optane lámou rekordy na poli SSD a tvrdil, že jsou oproti současným SSD desetkrát rychlejší.

Na základě dosavadního vývoje je těžké předvídat, na jaké produkty se Intel zaměří se svými prvními Optany a jaká bude kapacita těchto disků. Intel řekl, že SSD Optane budou nejdříve k dispozici pro herní počítače a následně přejdou do podnikového prostředí, nicméně nyní to vypadá spíše tak, že se první vysokokapacitní produkty řady Optane dostanou nejdříve do serverů, které potřebují rychlý datový tok.

příloha_ovladnete_sva_data

Optane SSD se taktéž testují pro využití v superpočítačích, ačkoliv jeden z představitelů Intelu oznámil, že v tomto směru k praktickému využití v brzké době nedojde.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?