Hlavní navigace

Klíčové ICT trendy současnosti

10. 6. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Letos budou stát před velkými úkoly nejen sportovci, nýbrž i IT manažeři. Přečtěte si, jak analytici velkých agentur vidí letošní rok v ICT, jaký vliv bude mít mobilní internet nebo proč bude i v B2B firmách věnována pozornost koncovým uživatelům

Když vytřídíme odhady analytiků podle technologií, najdeme především cloud computing, big data, mobilní IT. Tedy trendy, které tvoří tzv. třetí platformu IT a současně se nacházejí na nejvyšších pozicích prognóz již několik let. Bude tedy v IT klid bez dramatických změn? Je možné zahodit křišťálovou kouli a soustředit se na evoluci trendů, které známe již delší dobu? Není to na místě. Letošní „objevy“ v křišťálové kouli nejsou v žádném případě stejné jako před rokem. Oproti minulosti je však výhled střízlivější. Nová klíčová témata, která slýcháváme v prognózách, jsou totiž převážně abstraktní: transformace a digitalizace.

2013 vs. 2014: čeká se na oživení

Pozitivní naopak je, že s rokem 2013 - alespoň podle odhadů analytiků – odešel špatný rok pro IT branži. Rok, který před pár týdny začal, by mohl být pro CIO mnohem lepší, míní Pascal Matzke z Forresteru. Ale jedině tehdy, pokud šéfové IT oddělení konečně aktivně uchopí zásadní výzvu, kterou přináší digitální přeměna. „Evropský IT trh zůstal v roce 2013 oproti očekávání jednoznačně pozadu,“ říká Christophe Chalons z Pierre Audoin Consultants (PAC). „Ale přesto očekáváme v letošním roce oživení, v některých segmentech poměrně zásadní.“

Podle jeho vyjádření by mohl být rok 2014 pozitivnější, ale prognózy dalších analytiků vyznívají méně entuziasticky. Především proto, že euforie z cloudových služeb, nástupu mobilních zařízení a z nich vyplývajících potenciálů již pominula. Příkladem je třeba analytička Kimberly Harris-Ferranteová z Partneru, která sestavila dvanáct strategických hypotéz, jež by měli CIO zohlednit při navrhování transformačního plánu (v boxu na protější straně). Například 3D tisk bude v roce 2014 podle Gartnera želízkem v ohni. „Do roku 2017 bude 70 procent velkoobchodníků využívat technologie trojrozměrného tisku ke generování objednávek zákazníků,“ předvídá Harris-Ferranteová. Tato technologie bude mít poměrně zásadní transformační efekt na retailové obchodníky. „Informatikům z této branže doporučujeme, aby napomohli byznysu při zavádění této technologie do praxe,“ uvedla analytička. Jako vzorový příklad nových produktů, které by uspokojily zákazníky a zároveň obchodníkům zajistily vysoké marže, uvádí módní šperky nebo designové brýlové obruby.

Vzápětí však Harris-Ferranteová připomíná odvrácenou stranu: „3D tisk povede k tomu, že do roku 2018 budou roční celosvětové ztráty na duševním majetku činit nejméně 100 miliard amerických dolarů.“ Technologie totiž výrazně zjednoduší krádeže nápadů. „Jako obrana je zapotřebí mimo jiné spolupráce produktových manažerů a IT specialistů, kteří musí rozvinout efektivnější nástroje k ověření autentičnosti pro zákazníky,“ dodává analytička Gartnera.

Gartner – 12 trendů pro rok 2014

1. Transakce v cloudu
2. Trojrozměrný tisk
3. CIO nebo CDO (Chief Data Officer)
4. Big data analýzy
5. Negativní ROI u velkých dat
6. Nedokonalé mobilní aplikace
7. Medicínské databáze
8. Připojení pacienti
9. E-learning a webová školení
10. Mezioborové inovace
11. Ztráty na duševním vlastnictví
12. Nabídky orientující se na osoby

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Cloud se mění, prim začíná hrát přidaná hodnota
Výzkumy ukazují, že adopce cloud computingu v podnikové sféře má k masovosti daleko. Současně se cloudová scéna mění. Firmy namísto již samozřejmé efektivity očekávají vyšší přidanou hodnotu – „cloudová řešení“.
→ Big data budou hnacím mechanismem průmyslového internetu
Rozhovory na téma big data se často točí okolo analýzy sentimentu a zacílení na spotřebitele. Nicméně za oponou se skrývají možnosti, jež mají díky vzájemné komunikaci různých zařízení potenciál od základu změnit svět okolo nás.

G+

Byl pro vás článek přínosný?