Hlavní navigace

Japonci naplánovali revoluční technologické počiny na rok 2020

3. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Copyright (c) All rights reserved by International Olympic Committee
Země vycházejícího slunce bude v roce 2020 pořádat olympijské hry. Již nyní představili Japonci některé revoluční technologie, které by do té doby chtěli uvést v reálný život.

Na japonském veletrhu Createc 2013 řada velkých firem prezentovala své plány ohledně nových technologií, které by měly změnit svět mobilních telekomunikací, spotřební elektroniky, automobilového průmyslu a televizního vysílání. Vše by mělo být hotovo v roce 2020 tak, aby se nové revoluční technologie uplatnily již během olympijských her 2020, které se budou konat právě v Japonsku.

Že japonské úsilí bychom měli brát vážně, o tom jako důkaz svědčí nové technologie, které Japonci byli schopni realizovat ku příležitosti olympiády v roce 1964: rychlovlak Šinkanzen, rozšíření metra, rychlodráhy… A hlavně se na minulé japonské olympiádě poprvé uplatnil barevný mezikontinentální televizní přenos prostřednictvím satelitu.

A na co se můžeme těšit v roce 2020:

  • Zrychlení datových přenosů v mobilní síti: Oproti dnešku by mělo dojít ke 100násobnému zrychlení, to by mělo umožnit třeba sledování televize v mobilu. Japonský operátor DoCoMo hodlá uvést v život síť 5G, která by měla mít v městké zástavbě (Tokyo) rychlost mezi 1 a 10 Gbps.

  • 8K televize: Zatímco dnes začíná být k dispozici čtyřnásobné rozlišení (tzv. 4K nebo-li Ultra HD), japonská národní televizní společnost Nippon Hoso Kyokai (NHK) je již o krok napřed. S 16násobným formátem s označením 8K nebo Super Hi-Vison má již první zkušenosti. Do testovacího provozu by mělo 8K vysílání vstoupit v roce 2016 a během olympiády 2020 by již mělo být standardem.  

  • 40TB disky: Společnost TDK představila novou generaci disků, která kombinuje magnetický a laserový záznam. Disky snovou technologií, která byla vyvinuta se společností Seagate, bude mít vyšší hustotu zápisu. TDK předpokládá, že v době konání her by měly být k dispozici disky o kapacitě 40TB. Proč právě toto číslo? To by měl být celkový objem dat digitálního záznamu olympiády v rozlišení 8K.

  • Automatem řízená auta: Na této technologii pracuje již nyní více firem na celém světě - včetně Googlu. Nissan již představil prototyp takového vozu, který má 5 kamer, 5 laserových senzorů a který jezdí podle elektronické mapy. Přitom předpokládá, že během olympijských her budou jezdit již produkční vozy.

MirataJe dost dobře možné, že elektronické zařízení bude také maskotem her. Mohl by jím být humanoidní robot Mirata, který ku příležitosti zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Buenos Aires předvedl japonský olympionik Yuki Ota.
Mirata je dvojčetem japonského robotického astronauta Kirobo, který je nyní na vesmírné stanici ISS.

Čtěte také: → Jak bude vypadat mobilní síť 5G?

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

G+

Byl pro vás článek přínosný?