Hlavní navigace

Jaké budou největší mobilní hrozby roku 2013? (1.)

2. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Elnur - Fotolia.com
Bezpečnostní expert z mymobilesecurity.com hodnotí uplynulý rok a předpovídá ohrožení, kterým budou pravděpodobně čelit uživatelé smartphonů a tabletů v roce 2013.

Mobilní hrozby roku 2013: Falešné „obchody“ s aplikacemi

V posledních dvou letech jsme byli svědky exponenciálního růstu škodlivých aplikací v app storech, zejména na Google Play, ale také na Apple App Storu. Tento trend bude pokračovat i v roce 2013, neboť se jedná o nejjednodušší možnost napadení mobilního zařízení ze strany škůdců. Ovšem uvidíme také nárůst falešných app storů, které budou imitovat ty velmi známé a důvěryhodné obchody s aplikacemi.

S tím hlavním rozdílem, že spousta aplikací prodávaných v těchto obchodech bude falešná nebo bude obsahovat malware. Zažili jsme v uplynulém roce několik příkladů stránek, například falešných Android obchodů t2file.net či uons.net, které cílily zejména na rusky hovořící uživatele. Nebylo možné k nim přistupovat z počítače, ale pokud jste se k nim připojili přes smartphone, byl nainstalován program, který generoval prémiové SMS zprávy.

Tento typ podvodů je poměrně nový a v budoucnu bude stále rozšířenější po celém světě, stejně jako je tomu aktuálně u phishingových stránek, které imitují vaši banku. Nejlepší radou je nepoužívat vyhledávačem nalezené obchody či aplikace, ale vždy zadat přesnou URL adresu nebo používat záložky.

Dejte si pozor na správnou adresu obchodu, do nějž vstupujete (Google Play a ne Google Pay nebo Google Plays. Také si u konkrétních aplikací přečtěte recenze a komentáře od více uživatelů. Pokud je to možné, neinstalujte nerecenzované aplikace ani aplikace s minimální nebo zcela chybějící historií.

Mobilní hrozby roku 2013: Ukradená nebo ztracená zařízení

Ukradená či ztracená zařízení byla vážnou hrozbou již dříve a bude tomu tak i v roce 2013, protože naše telefony a tablety dnes obsahují dost cenných dat.

Pomyšlení na to, že si nějaký zloděj prohlíží vaše osobní fotografie a čte si vaše textové zprávy a e-maily, může být velmi nepříjemné, nicméně pokud telefon obsahuje i firemní data, může to být pro vaši společnost pohroma.

V roce 2011 se předpovídalo, že BYOD (Bring-your-own-device) bude v roce 2012 jedním z hlavních problémů, což se ukázalo pouze jako částečná pravda, a to jen pro malé firmy s omezeným počtem zaměstnanců. Pro takové typy podniků se jedná o významné riziko, protože jsou v nich bezpečnostní systémy a postupy často velmi omezené nebo zcela chybějící.

příloha_ovladnete_sva_data

Velká korporátní prostředí mají své vlastní bezpečnostní postupy, k nimž patří účelové firewally, víceúrovňová bezpečnost a služby umožňující ověření uživatele. BYOD ovšem v rámci takto kontrolovaných prostředí není nikdy jednoduché implementovat a často může způsobit neočekávané problémy v oblasti bezpečnosti.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?