Hlavní navigace

Jak zvládnout zabezpečení virtualizovaných datových center?

14. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

IBM ve svých výzkumných laboratořích vyvinula softwarovou technologii, která má zkvalitnit zabezpečení a správu virtualizovaných datových center.

Cílem technologie je začlenit technologie důvěryhodných počítačových systémů přímo do nástrojů používaných v datových centrech pro virtualizaci a správu. Nové řešení má zajistit robustnější záruky integrity dat a vyšší stupeň bezpečnosti.

Virtualizovaná datová centra se čím dál častěji používají v podnicích, kde na jediném fyzickém počítačovém systému běží několik pracovních úloh tvořených operačními systémy, middlewarem a aplikacemi. Architektura IBM Secure Hypervisor (sHype) má fungovat v kombinaci s komerčními a open source hypervisory, jež kontrolují servery a data ve sdíleném prostředí. SHype funguje jako jakýsi bezpečnostní „obal“ okolo distribuovaných pracovních úloh v datovém centru.

Pracovníci divize IBM Research již zavádějí první verze technologie u zákazníků. Části technologie sHype byly poskytnuty komunitě open source a využívají se například jako součást open source jádra hypervisoru Xen.

IBM je významným přispěvatelem k projektu Xen a díky přijetí jeho technologie řízení přístupu sHype může Xen nabízet jednotnou bezpečnostní kostru pro virtualizaci Windows i Linuxu bez ohrožení výkonu,“ řekl Dr. Ian Pratt, vedoucí projektu Xen a zakladatel XenSource.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku