Hlavní navigace

Jak technologie hlídají technologie?

15. 6. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Sporveien AS
Internet věcí neproniká do běžného života jen prostřednictvím termostatů řízených z počítače nebo alarmových systémů propojených s chytrými telefony, ale má vliv i na oblast podnikání. Speciální senzory kontrolují nejen motory letadel, ale i výrobní linky. Společnosti se tak snaží případným poruchám předcházet včasným vyhodnocením dat.

Správnou analýzou nasbíraných dat z nejrůznějších oblastí výroby, prodeje i fungování produktů v praxi lze předcházet mnoha problémům, vyvíjet novinky a hlavně mít přehled. Podle výzkumů, na kterých se podílela společnost IFS s.r.o., až 86 % lidí, kteří se pohybují v prostředí podnikání, věří ve smysl digitální transformace. Celých 40 % však nemá žádnou strategii, jak internet věcí využít ve svůj prospěch.

Internet věcí v praxi

IFS logoIFS Czech s.r.o. se nedávno rozhodla zpřístupnit pro své zákazníky IFS IoT Bussiness Connector, a to jako součást podnikového software IFS Applications™. „Toto řešení již několik společností využívá. V rámci spolupráce s IFS ho v podstatě otestovaly v praxi. Jako příklad můžeme uvést norskou společnost Sporveien, která v Oslu působí v dopravním sektoru,“ upozorňuje Pavel Bláhovec obchodní ředitel společnosti IFS Czech s.r.o. Internet věcí se rozhodla společnost využít při správě metra a tramvajových linek.

Systém, který varuje včas

Předejít prodlevám v dopravě tak pomáhá nová technologie například díky kontrole zavírání dveří. Senzory automaticky odesílají informace o stavu dveří u souprav, které jsou právě v provozu. Z těchto dat pak společnost Sporveien může vyhodnotit, kdy hrozí porucha. „Výzkum společnosti ukázal, že rychlost zavírání dveří se až do okamžiku zaseknutí postupně snižuje, toto zjištění vedlo k vytvoření aplikace, která proaktivně monitoruje jejich stav a automatizuje údržbu,“ vysvětluje Pavel Bláhovec.

Díky přímému propojení s podnikovým systémem lze tedy kritický moment předpovídat a řešit provedením servisu ještě předtím, než ovlivní koncového zákazníka. V tomto případě cestujícího, který není zdržen zpožděním dopravní linky.

Množství dat se zvyšuje

Odhady mluví o tom, že počet společností využívajících IoT technologie bude neustále narůstat. V průběhu pěti let se počítá až se sedminásobným nárůstem zpracovávaných dat. „Až 30 miliard koncových bodů IoT bude generovat celkem 4,4 zettabyte potenciálně cenných podnikových dat. Společnosti tak potřebují plán, jak z toho profitovat,“ dodává Bláhovec ze společnosti IFS Czech s.r.o.

A jak jsou na tom podniky s využíváním nových technologií v Evropě? Eurostat například sleduje takzvaný Digital Intensity Index. Z dostupných dat pro rok 2015 vyplývá, že severní Evropa je na tom s využíváním moderních technologií lépe než zbytek Evropy. Česká republika se pohybuje přibližně ve středu žebříčku. Na českém trhu je tedy prostor pro rozvoj této oblasti.

Společnost IFS™ je celosvětově uznávaným lídrem v oblasti vývoje a dodávání podnikového informačního systému pro ERP (Enterprise Resource Planning/Plánování podnikových zdrojů), EAM (Enteprise Asset Management/Správu provozních prostředků) a ESM (Enterprise Service Management/Řízení podnikových služeb).

příloha_ovladnete_sva_data

IFS Aplikace

IFS Aplikace přináší veškerou funkcionalitu, kterou firmy očekávají od špičkového ERP systému a navíc vestavěnou funkcionalitu pro řízení dalších kritických částí podnikání. Tímto způsobem lze snížit náklady na správu majetku během jeho celého životního cyklu i na správu potřebných informací. Funkčnost systému IFS Aplikace pomůže optimalizovat jak kancelářské, tak terénní zdroje, a zajistit tak efektivnější provoz. Díky dokonale propojenému systému pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) a podpoře kritických podnikových procesů, jako je správa financí, HR nebo Business Intelligence, získá firma zákaznický pohled na každodenní podnikové činnosti. V kombinaci s našimi hlubokými znalostmi o trhu tak IFS Aplikace přinášejí kompletní řešení pro všechny potřeby podnikání.

Byl pro vás článek přínosný?