Hlavní navigace

IT oddělení budoucnosti podle Gartneru

8. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © pixel_dreams - Fotolia.com
Není žádným překvapením, že se role IT oddělení v podniku neustále mění. Nyní však stojíme před zásadní změnou paradigmatu, alespoň máme-li věřit analytikům ze společnosti Gartner, kteří načrtli čtyři alternativy fungování budoucích oddělení informačních technologií.

Zástupci analytické společnosti Gartner se domnívají, že IT stojí na rozcestí a nastolený směr v příštích pěti letech rozhodne o tom, do jaké formy vykrystalizuje. Podle Gartneru připadají v úvahu primárně čtyři následující alternativy:

1. IT v roli globálního dodavatele služeb

IT dospělo do stavu, kdy zvládá dodávat IT služby a zajišťovat další procesy za konkurenceschopné ceny. Je proto řízeno jako obchodní jednotka. Informační technologie jsou buďto zcela virtualizované nebo centralizované a hlavním cílem je tvořit hodnoty validní z obchodního hlediska. V tomto případě by CIO byl především integrátorem a optimalizátorem procesů.

2. IT jako strojovna

IT divize má perfektní přehled o vývoji technologií i trhu a staví se do role experta na optimalizaci IT zdrojů, sourcing i vyjednávání s dodavateli. IT oddělení neustále hledá nové cesty a způsoby, jak dodávat stejnou kapacitu a výkon za nižší cenu, a dobře se přizpůsobuje stále se měnícím požadavkům obchodní společnosti. V tomto případě by CIO byl především inženýrem a obchodním zprostředkovatelem.

3. IT je obchod

Informace jsou samotným prodejním artiklem dané společnosti – nebo jsou alespoň nedílnou částí daného prodejního artiklu (produktu). Obchodní činnost se soustřeďuje okolo informačního toku, ne okolo procesů nebo funkcí. IT divize je součástí hodnotového řetězce a její lidé hrají roli inovátorů – nejsou zde jako pouhá podpora obchodní činnosti. V tomto případě by CIO byl především kontrolorem a průkopníkem.

4. Všichni jsou IT

Vedoucí pracovníci a jednotliví zaměstnanci v organizaci využívají IT a techniku, aby prolomili tradiční obchodní překážky. Pozornost je zaměřená spíše na informace než na technologie a vybavení. Vyspělé organizace mají potenciál dosáhnout v tomto scénáři možného vývoje vysokého stupně inovace. Na jejich způsob práce přitom může být pohlíženo jako na „anarchistický“ nebo jej lze považovat za kreativní a svobodný. Model funguje nejlépe v netradičních organizacích, jako jsou startupy a výzkumné či vývojářské podniky. V tomto případě by CIO byl především tím, kdo věci umožňuje a dává je do pohybu, pomyslným dirigentem chodu podniku.

CIO je oním klíčovým hráčem, který by měl rozhodnout o tom, který z těchto modelů by se nejlépe hodil pro jeho organizaci.

příloha_ovladnete_sva_data

A co vy? Který ze scénářů si dokážete představit u vás v podniku? Přidejte svůjm názor do diskuse pod článkem.

 

Byl pro vás článek přínosný?