Hlavní navigace

IoT: Do roku 2020 bude ve světě 26 miliard připojených zařízení

22. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Více než polovina z nich budou telefony, tablety, notebooky a počítače. Nástup internetu věcí urychlí rozmach aplikací, nové obchodní modely a klesající ceny připojení. 75 procent dnešních M2M zařízení dnes stojí na technologii GSM. S rozšířením LTE a příchodem 5G sítí se to však výrazně změní.

Internet věcí je na postupu. Nejnovější analýza mobilních trendů Ericsson Mobility Report uvádí, že v roce 2020 bude ve světě připojených 26 miliard zařízení, z nichž téměř 15 miliard budou telefony, tablety, notebooky a počítače. Celkové číslo nezahrnuje pasivní senzory a RFID identifikátory. Analytici Ericssonu očekávají v příštích letech strmější růst počtu připojených zařízení, což umožní rozvoj aplikací s krátkým i dlouhým dosahem. Švédská firma tvrdí, že tento vývoj je v souladu s její vizí, podle které máme v nedaleké budoucnosti dosáhnout hranice 50 miliard připojených zařízení.

Červnové vydání Ericsson Mobility Report označilo mobilní telefony za největší segment, pokud mluvíme o připojených zařízeních. I když v blízké budoucnosti budou nadále růst, odborníci Ericssonu předpovídají největší růst zařízením M2M (Machine-to-Machine).

Důvody můžeme hledat v nových způsobech využití věcí připojených na internet - ať už v automobilech, různých zařízeních nebo třeba při měření spotřeby energií. Pokud je řeč o růstu počtu připojených zařízení, zaostávat nebudou ani domácnosti. Očekává se totiž, že právě ty budou motorem zavádění připojené spotřebitelské elektroniky.
Nárůst počtu připojených zařízení stále zrychluje, což mají na svědomí především stále rozšířenější aplikace, nové obchodní modely a klesající ceny modemů. Dalším důvodem tohoto růstu je i stále kvalitnější a širší pokrytí mobilním signálem, které má dnes ve světě dopad na 90 procent populace.

Celulární připojení

Na konci roku 2014 bylo ve světě zhruba 230 milionů buněčných M2M připojení, toto číslo bude v příštích letech výrazně narůstat. Mnoho "věcí" bude připojených přes kapilární sítě, které využívají zařízení krátkého dosahu. Celulární sítě budou všudypřítomné, bezpečnější a budou se jednoduše ovládat. Dobrým příkladem těchto technologií je domácí alarm, kde senzory ve dveřích a oknech, jakož i detektory pohybu a požární hlásič budou připojeny na alarm prostřednictvím buněčné brány (cellular gateway).

Dnes je 75 procent celulárních M2M modulů postavených na technologii GSM a nevyžadují vysokou propustnost sítě. Snížení cen LTE modemů umožní příchod nových aplikací s požadavky na velmi nízkou latenci. Očekává se, že vývoj a 5G kapacity rozšíří rozsah vhodných aplikací pro masivní rozšíření komunikace mezi zařízeními (Machine-Type Communication - MTC).

Evoluce sítí

příloha_ovladnete_sva_data

Výhody používání celulárních M2M připojení pro komunikaci mezi zařízeními zahrnují stabilní výkonnost, bezpečnostní mechanismy a globální dosah. Podíl LTE na penetraci M2M zařízení dnes je zhruba na úrovni 3 procent. Další snižování cen a nákladů však přinese nárůst počtu M2M zařízení připojených přes LTE sítě.

V současnosti se standardizují další LTE a GSM / EDGE módy, aby dokázali uspokojovat rostoucí MTC požadavky. Nová zařízení už budou profitovat z dospívajících 3GPP standardů, například systémových zlepšení na podporu životnosti baterií na více než 10 let, což je žádané například u vzdálených a těžko dostupných zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?