Hlavní navigace

Internetové připojení kdekoli pomocí dronů? Facebook začne testovat novou technologii už letos

23. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © ferkelraggae - Fotolia.com
Solárně poháněné bezpilotní letouny mohou zůstat ve vzduchu měsíce a poskytovat připojení v odlehlých oblastech, kde není k dispozici komunikační infrastruktura.

Facebook letos provede první testovací lety solárních bezpilotních letounů, jejichž účelem bude poskytovat stabilní bezdrátové připojení k internetu.

Letoun Aqulia má rozpětí podobné jako Boeing 737, ale hmotnost osobního vozidla. Křídla jsou osazená solárními panely, které poskytují dostatek energie na tři až šest měsíců provozu ve výšce zhruba 18-25 km nad zemí, tedy výrazně výše, než létají dopravní letadla.

Komunikační drony jsou odpovědí Facebooku na problém rozšíření nízkonákladového internetu v částech světa, kde není žádné připojení k dispozici a kde se telekomunikačním operátorům ekonomicky nevyplatí tradiční pozemní infrastrukturu budovat. Jedná se zároveň o mistrovské konstruktérské dílo.

Facebook projekt odhalil již v polovině roku 2015 a postupně zdokonaluje letouny i laserový komunikační systém, který jednotlivé letouny propojí mezi sebou a s pozemskými stanicemi.

Uživatelé se budou moci připojit buď přes Wi-Fi nebo LTE.

příloha_ovladnete_sva_data

V současné době probíhají testy se zmenšeným modelem, na skutečný stroj dojde v průběhu roku.

Pokud vše půjde podle plánu, Facebook koncept představí telekomunikačním operátorům. Podobně jako Google, který navrhuje využití balónů, bude Facebook službu nabízet stávajícím mobilním sítím, nikoli koncovým uživatelům.

Byl pro vás článek přínosný?