Hlavní navigace

Intel uvádí čipy Core 9. generace včetně Core i9 a X

11. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Intel v pondělí odhalil svoje desktopové čipy 9. generace, kterým znatelně chybí jedna klíčová funkce: hyper-threading.

Tu si u mainstreamových PC rezervuje pouze ten nejvíce exkluzivní Core i9-9900K. Kromě toho ji využívají také nové procesory série X, obsahující až 18 jader a 36 vláken.

Akce Fall Launch Event, konaná v pondělí v New Yorku, která byla živě streamovaná, přinesla pouze jediný čip řady Core i9, výše zmíněný Core i9.9900K, za který bude chtít 488 dolarů (asi 11 tisíc korun). Později společnost už v komornějším duchu představila také dva další čipy v řadách Core i7 a Core i5.

Kromě toho Intel uvedl taktéž novou řadu čipů X pro hráče, obsahující modely od 8 jader a 16 vláken po 18 jader a 36 vláken. Jejich ceny se mají pohybovat od 589 do 1 979 dolarů (13 200 až 44 500 Kč).

Je nutné říct, že Intel všechny překvapil neočekávaným přesunem svého chystaného 28jádrového čipu do rodiny Xeon, jakož i výše zmíněným představením čipů série X. A co ten hyperthreading? Oznámení Intelu v následujících měsících zcela jistě rozvíří prach usazující se v kuloárech.

Matoucí bylo hlavně to, že uvedené novinky nesouhlasily s tím, o čem se hovořilo s předstihem. Očekávalo se totiž, že celá akce bude primárně o deváté generaci čipů Core, od Core i3 po Core i9. Ve veřejně přístupném streamu však Intel představil pouze onen Core i9-9900K a odhalil i informace o existenci nových modelů série X. K ukázce zbývajících komponent série K však došlo až po ukončení živého streamu, jakož i k prozrazení ceny a výkonu modelů série X.

příloha_ovladnete_sva_data

Intel však ani slůvkem nezavadil o otázku, která jistě trápila mnoho přítomných – tedy proč funkcí hyper-threadingu ze všech mainstreamových čipů Intelu oplývá pouze i9-9900K. Tuto funkci přitom známe už od roku 2002, kdy ji Intel poprvé použil u Pentia 4.

Zdroj: PCWorld.com

Byl pro vás článek přínosný?