Hlavní navigace

Intel kvůli čínským lockdownům varuje před dalším nedostatkem čipů

2. 5. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Výrobci počítačů si musí vystačit se skladovými zásobami. Komplikovaná situace s dodávkami komponent trvá.

Inflační tlaky, nejistá dostupnost komponentů a pokles poptávky. To jsou hlavní faktory, které v Intelu vedly k poklesu byznysu s počítačovými procesory o 13 % oproti roku předchozímu. Jde o kaňku na jinak silném prvním kvartálu roku, v němž společnost zaznamenala čistý zisk ve výši 8,1 miliardy dolarů, což představuje 141% meziroční nárůst. A to i navzdory 7% poklesu celkových tržeb, které činily 18,4 miliardy.

Nejvíc postižený segment Client Computing Group je však pro Intel tím největším, a tak není pochyb, že jeho pokles negativně ovlivňuje celkový byznys firmy. Přesto, že další segmenty zaznamenaly růst. Konkrétně Datacenter a AI Group o 22 % na 6 miliard a Network a Edge Group o 23 % na 2,2 miliardy.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

„V segmentu osobních počítačů sledujeme přetrvávající silnou poptávku z komerčního sektoru, proti které však stojí slabší zájem o levnější počítače a počítače pro běžné uživatele a vzdělávací účely. Roli sehrává také ukončení dodávek zákazníkům v Rusku a Bělorusku,“ hodnotí situaci finanční ředitel Intelu David Zinsner. 

„Výzvu nadále představují nejisté dodávky komponentů, přičemž situaci ještě víc komplikují aktuální s covidem související uzávěry v Šanghaji a inflační tlaky. Výrobci proto snižují své skladové zásoby, aby víc odpovídaly poptávce a byly v souladu s dalšími části dodavatelského řetězce. Předpokládáme, že částečně bude toto snižování zásoby pokračovat i ve druhém čtvrtletí a odezní až v druhé polovině roku.“

Nejvyšší šéf Intelu Pat Gelsinger sice vyjádřil víru, že trh s polovodiči je na „začátku dlouhodobého růstového cyklu“, přesto ani on nepopírá, že aktuální období je pro celé odvětví složité.

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

„Nedostatek čipů stál v loňském roce americkou ekonomiku 240 miliard dolarů a očekáváme, že celé odvětví bude muset čelit výzvám souvisejícím s dostupností a kapacitami přinejmenším do roku 2024,“ předikuje Gelsinger.

Mezitím čínská města, včetně Šen-čenu a Šanghaje, dál svírají lockdowny uvalené vládou kvůli covidovým nákazám. Firmy tak mají důvod k obavám kvůli nabourání dodavatelského řetězce, byť některé z nich mají naskladněné zásoby a někteří výrobci počítačů tak namísto přerušení výroby pracují s tím, co mají zrovna na skladě.

příloha_ovladnete_sva_data

Intel v aktuální situaci předvídá, že ve druhém kvartále jeho tržby klesnou na 18 miliard dolarů, což negativně ovlivní i zisk na akcii firmy, který se prý může propadnou z 1,98 dolarů na pouhých 50 centů. To naznačuje, že firma počítá i s poklesem zisku. Dle Zinsnera firma se situací hodlá bojovat snižováním výrobních nákladů a zároveň zvyšováním cen ve vybraných segmentech. Konkrétnější však nebyl.

„Odhadujeme, že dopad bude relativně omezený, ale jen za předpokladu, že tato omezení nebudou trvat dlouho. Ovšem i při jen krátkém lockdownu očekáváme, že nějakou chvíli potrvá, než se dodavatelský řetězec vrátí k normálu. Pokud by uzávěry přetrvávaly nebo se rozšířily mimo Šanghaj, ty důsledky by mohly být závažnější,“ komentuje Zinsner.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?