Hlavní navigace

Integrace je nutnost

10. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Jak dále zvyšovat efektivitu podniku? To je otázka, kterou firmy, řeší a podle aktuální ekonomické situace to vypadá, že ji brzy budou řešit ještě intenzivněji.

Jak dále zvyšovat efektivitu podniku? To je otázka, kterou firmy, řeší a podle aktuální ekonomické situace to vypadá, že ji brzy budou řešit ještě intenzivněji. Správně nastavený ERP systém je prvním krokem k fungujícím firemním procesům. Dalším krokem je nutnost pracovat efektivně i s nestrukturovanými informacemi, které se k procesům vážou. A to je hlavní důvod, proč se v současnosti tak výrazně rozvíjí oblast ECM systémů.

Čím efektivnější má práce s informacemi být, tím důležitější je zajistit, aby se k nim uživatel dostal rychle, jednoduše a nejlépe z prostředí, se kterým je zvyklý pracovat. Důležité je také si uvědomit, že ve firmě je obvykle omezená skupina uživatelů ERP systému a ostatní uživatelé, kteří se více či méně zapojují do interních procesů řízených ERP systémem, tento systém nepoužívají nebo jen zřídka. Zároveň ale všichni uživatelé potřebují sdílet informace a průkazně komunikovat nejlépe v prostředí, které jim vyhovuje. A tak, jak se rozšiřuje využití ECM systémů pro správu nestrukturovaných informací a podporu interních procesů, tak roste i nutnost tyto informace efektivně integrovat s ostatními zdroji informací, zejména s ERP systémem.

Tuto integraci můžeme vidět i na poli technologií. Velcí výrobci jako SAP si krátce poté, co do systému zavedli základní podporu pro práci s dokumenty, uvědomili, že tato oblast je daleko širší a hlavně že oslovuje i další uživatele, obvykle mimo ERP prostředí, kteří mají své představy o práci s informacemi. Ta základní je jednoduchý a intuitivní přístup, a to i pro občasné uživatele. To je problém, na který typické ERP systémy obvykle narážejí. Řešením v takovém případě může být integrace ECM technologií jako je OpenText.

příloha_ovladnete_sva_data

To přineslo řadu výhod: centrální práci s dokumenty, a to jak z ERP systému, tak i pro uživatele mimo, komplexní funkcionalitu, ale přitom jednoduchost práce a plnou integraci na úrovni procesů. Navíc tímto způsobem mohou i občasní uživatelé efektivně pracovat s informacemi z ERP a hlavně se efektivně zapojit do procesů, které informační systém řídí.

Autor pracuje jako výkonný ředitel společnosti Syconix.

Jak dále zvyšovat efektivitu podniku? To je otázka, kterou firmy, řeší a podle aktuální ekonomické situace to vypadá, že ji brzy budou řešit ještě intenzivněji.

Byl pro vás článek přínosný?