Hlavní navigace

IE na Windows XP: oprava od Microsoftu bude

4. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sandra Cunningham - Fotolia.com
Před nedávnem nás zaskočila bezpečnostní chyba, která se týká všech verzí prohlížeče od IE 6 až po IE 11. Nebezpečná může být především pro uživatele Windows XP, jehož podpora skončila. Microsoft se nakonec rozhodl vydat záplatu i pro XP.

Zatím byly sice útoky zaměřeny na systémy s Internet Explorerem 9 až 11, uvedená zranitelnost nultého dne se týká všech verzí IE od čísla 6.  Uživatelé starších verzí zůstali zatím mimo zorné pole hackerů. Podle sdělení FireEye - společnosti, která chybu jako první zaznamenala - je funkčnost škodlivého kódu závislá i na přítomnosti pluginu pro Flash, jeho odinstalováním by tedy bylo možné ohrožení předejít.

Chybu oznámil Microsoft ve svém security advisory a začal činit i preventivní opatření. Záplaty měly být určeny pro všechny podporované operační systémy, a tak obavu nemusí mít ani uživatelé stařičkého IE6 na dosud podporovaném Windows Serveru 2003. Problém měli mít uživatelé Windows XP, jejichž podpora skončila. Aktuálně nalezená chyba však patří mezi nejzávažnější ohrožení bezpečnosti od doby, kdy XP „odešly do důchodu“. Jejich uživatelé mají obecně jen omezené možnosti obrany, třeba instalací EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) ve verzi 4.1, která je dostupná na webu Microsoftu.

Přestože již Windows XP nejsou nadále podporovány a skončila doba, po kterou se poskytují bezpečnostní opravy, rozhodl se MIcrosoft nakonec vydat opravu i pro uživatele Windows XP. Podle svých vlastní slov Microsoft výjimku učinil s ohledem na krátkou dobu, která uplynula od konce podpory.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ IE je terčem vzrůstajícího počtu útoků
Narůstající počet útoků na neošetřené zranitelnosti u Internet Exploreru přimělo Internet Strom Center, aby vyhlásil stupeň nebezpečí „žlutá“.
→ Legendární Windows XP končí, co dál?
Pro nejoblíbenější Windows všech dob končí dnem 8.4.2014 technická a bezpečnostní podpora. Přitom některé statistiky hovoří o tom, že v okamžiku podpory jsou XP až na desítkách procent počítačů v Česku.
→ 
Windows XP už končí i ve vesmíru, na ISS je nahradí Linux
Na Mezinárodní vesmírné stanici ISS skončí dosluhující Windows XP. Kdo by čekal, že je nahradí „osmičky“, bude zklamán. Místo nich tam bude Debian 6, a to i z důvodů bezpečnosti a přizpůsobitelnosti.

G+

Byl pro vás článek přínosný?