Hlavní navigace

IBM: ve druhém čtvrtletí stagnují celkové výnosy, ale došlo k dvoucifernému růstu u nových technologií

24. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © 3ddock - Fotolia.com
Společnost IBM má navzdory úspěchům na poli cloudových služeb a podnikové mobility stále potíže nastartovat růst výnosů, ačkoli ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila zisk.

I když výnosy ve druhém čtvrtletí oproti stejnému období předchozího roku poklesly o 2 % na 24,4 miliardy dolarů, IBM se podařilo zvýšit zisk o 28 % na 4,1 miliardy dolarů. Výsledek ve druhém čtvrtletí se podobá předchozímu období, kdy se výnosy z prodeje hardwaru propadly o 21 %. V úvahu je nutné brát to, že jednou hlavních z příčin vyššího zisku je meziroční srovnání, protože loňský zisk byl abnormálně nízký kvůli vyplacenému miliardovému odstupnému propuštěným zaměstnancům.

Podle šéfů IBM prochází společnost přechodným obdobím, s čímž nepříliš příznivé výsledky souvisí. Některé kroky sice výsledky krátkodobě negativně ovlivní, avšak měly by pomoci nastartovat dlouhodobý růst. Cílem transformace je totiž reagovat na nové trendy v podnikovém IT a zahrnout do portfolia moderní technologie a služby včetně cloudu, velkých dat, analytických řešení, bezpečnosti a mobility.

V některých z těchto oblastí IBM dosáhla dvouciferného růstu. Například u bezpečnosti o 20 % a u cloudu dokonce přes 50 %, i když nezveřejnila absolutní čísla, která by měla lepší vypovídací schopnost. Uvedla však, že začala investovat 1,5 miliardy USD do 40 datových center pro cloudové služby rozmístěných po celém světě a získala řadu velkých zákazníků včetně výrobce elektrických spotřebičů Whirlpool nebo obchodního domu Macy's.

Zdaleka nejrychlejší růst společnost IBM zaznamenala v oblasti mobility, a to na dvojnásobek. Mimo jiné navázala partnerství se společností Apple, v rámci něhož bude podporovat její mobilní telefony a tablety a poskytne pro ně sadu podnikových aplikací. Pro IBM tím může vzniknout zajímavý trh, protože dokáže, že produkty Apple, populární u spotřebitelů, jsou vhodné i pro použití Apple firemním prostředí.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Spolupráce Apple - IBM: nové kolo boje o mobilní segment
Exkluzivní spolupráce obou firem může přinést zjednodušení implementace a správy mobility uživatelů ve velkých podnicích. Obávat by se měli Google i Microsoft.
→ IBM představila „elastické úložiště“ pro éru velkých dat
Technologie Elastic Storage nabízí nebývalý výkon a neomezenou škálovatelnost. Zároveň dokáže pomocí automatického přesunu dat do nejúspornějších úložišť snížit náklady na ukládání až o 90 %.

Byl pro vás článek přínosný?