Hlavní navigace

HTML 5 na mobilních zařízeních - přežitek, nebo efektivní řešení?

26. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Webové technologie mají na mobilních platformách své opodstatnění nejenom z pohledu historického. Z hlediska univerzálnosti zůstává web nadále nedosažitelný.

HTML na mobilních zařízeních sice nikdy nedosáhne takové uživatelské přívětivosti jako nativní aplikace, responzivní HTML 5 však v interaktivitě nativním aplikacím může konkurovat.

Mobilita vládne světem

Chytrý telefon užívá podle statistik asi třetina české populace. Až 80 % z prodávaných telefonů dnes tvoří právě smartphony. Podle odhadů se penetrace mobilních zařízení u nás v nejbližších letech ještě zdvojnásobí.

Ruku v ruce s rozšiřováním mobilních zařízení jde i vývoj mobilního internetu. Jeho traffic má podle odhadů Ciska vzrůst do roku 2020 ještě šestadvacetkrát. Typickými rysy mobilních technologií jsou jejich diverzita a množství užívaných platforem. To vyzdvihuje význam HTML 5 jako univerzálního řešení pro desktop i mobilní zařízení s různými operačními systémy.

Specifika mobilních zařízení:

  • menší velikost displeje
  • omezená výdrž baterie
  • dotykové ovládání
  • nestabilní nebo pomalý přístup do mobilních sítí
  • mobilní kontext 


Telefon zná díky GPS svoji polohu. Dokáže se tak přizpůsobit konkrétním podmínkám. Nabízí interakci s prostředím, praktické využití v terénu, ale i off-line nouzová řešení při nedostupnosti sítě.

Be mobile

příloha_ovladnete_sva_data

Vzhledem k rozmachu užívání mobilních zařízení není otázkou, zda být mobilní, ale pouze jak. Na začátku každého rozhodování o webové nebo nativní aplikaci by měla stát důkladná analýza cílového trhu, uživatelského chování a její srovnání s finančními cíli a očekávanými přínosy. Je také třeba počítat s náklady na vývoj pro různé platformy a s náročnějším testováním. Podle zkušeností z projektů společnosti IBA CZ může být testování nativních aplikací až třikrát dražší než webových. „V praxi lze zpravidla univerzální aplikaci v HTML 5 vyvinout velmi rychle. Pokud se osvědčí a vzbudí zájem, najdou se i prostředky pro její úpravu do nativní podoby,“ vysvětluje Pavel Šafář, konzultant IBA CZ.

Autor pracuje jako product manager ve společnosti IBA CZ.

Byl pro vás článek přínosný?