Hlavní navigace

HP ze stovek modelů notebooků odstranilo skrytý keylogger

13. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor:
Pokud jste si v uplynulých pěti letech koupili notebook od HP, je možné, že sleduje každý váš úder klávesy.

Společnost HP se totiž o víkendu přiznala, že asi 500 jejích modelů notebooků, vyrobených od roku 2012, obsahuje nainstalovaný skrytý keylogger. Společně s tímto oznámením vydala i aktualizace ovladače, který má daný software na jednotlivých zařízeních umlčet.

Keylogger objevil bezpečnostní expert Michael Myng, když na počítači od HP podrobil zkoumání software pro touchpad Synaptics. Bezpečnostní bulletin od HP uvádí, že tato „potenciální bezpečnostní zranitelnost“ ohrožuje všechny notebooky s „určitými verzemi ovladačů touchpadu Synaptics“ – což znamená, že se to nutně nemusí týkat jen laptopů od HP.

Keylogger je ovšem ve výchozím nastavení deaktivován. „Aby mohl člověk tuto zranitelnost zneužít, potřeboval by administrátorský přístup,“ píše se v bulletinu. „Ani Synaptics, ani HP nemají v souvislosti s touto situací přístup k datům zákazníků.“ Výrobce Myngovi oznámil, že keylogger je ve skutečnosti debugger.

Ten samý bezpečnostní bulletin obsahuje samostatné odkazy na softwarové aktualizace pro všechny notebooky od HP, jež jsou keyloggerem vybaveny. Podle HP byste si tyto aktualizace měli nainstalovat „co nejdříve“. Portál CSO napočítal celkem 475 modelů, z nichž 303 jich náleží do spotřebitelských řad. Keylogger obsahují modely řad Spectre, Envy, Pavilion, Omen i Compaq.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro stažení správného softwarového balíčku budete potřebovat znát modelové číslo svého notebooku. Tuto informaci byste měli nalézt na nálepce zespodu počítače. Na stránkách bulletinu pak stiskněte CTRL+F, vepište příslušné číslo a v seznamu jej vyhledejte.

Zdroj: PCWorld.com

Byl pro vás článek přínosný?