Hlavní navigace

Google Play Music a YouTube Red se možná spojí do jediné streamovací služby

14. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay
Google údajně pracuje na vytvoření jediné bezkonkurenční hudební streamingové platformy.

Na scénu možná přichází nová mega streamingová hudební služba. Globální ředitel pro hudbu na YouTube a hip-hopový guru Lyor Cohen v panelové diskusi potvrdil, v co mnozí uživatelé doufají – totiž že YouTube Red a Google Play Music se časem sloučí.

Podle magazínu The Verge Cohen jako odpověď na otázku ohledně upadající obliby služby YouTube Red uvedl: „Důležité bude sloučit YouTube Red a Google Play Music do jedné nabídky.“ To je vítaná zpráva pro uživatele, kteří se mezi nabídkou obou služeb špatně orientují.

Od svého vzniku v roce 2015 je součástí předplatného služby YouTube Red také bezplatný přístup do Google Play Music a naopak. K provozu obou služeb jsou ale potřebné dvě různé aplikace a mnoho předplatitelů si ani neuvědomuje, že mají přístup i k druhé službě. Jediná zmínka o této výhodě je na internetových stránkách obou služeb v sekci nejčastějších otázek (FAQ), které – ruku na srdce – téměř nikdo nečte.

Cohenovo prohlášení není úplně překvapivé, ale je to první potvrzení, že obě služby směřují ke konsolidaci. Google už v únoru sloučil hudební týmy YouTube a Google Play do jednoho, ale nikdy nepřiznal, že by se mohly sloučit i služby samotné.

příloha_ovladnete_sva_data

Není známo, jak si Google na trhu streamované hudby stojí, protože nikdy nezveřejnil žádné údaje o počtu předplatitelů. Nicméně nebere konkurenci ze strany Spotify a Apple Music na lehkou váhu.  Letos navázal exkluzivní partnerství se Samsungem pro telefon Galaxy S8, pro nějž poskytuje implicitní hudební přehrávač a nabízí dvojnásobný limit bezplatných skladeb, tj. 100 000.

Služba Google Play Music nabízí zhruba 40 milionů skladeb ke streamování a poslechu, zatímco YouTube Red umožňuje přehrávání na pozadí bez reklam a download videa. Obě služby stojí 10 shodně dolarů měsíčně. Sloučená služba s univerzální aplikací by nabízela, co Spotify a Apple Music nemají: rozsáhlou videotéku. Nabízí sice omezený přístup k hudebním videím a klipům, ale blednou v porovnání s tím, co může nabídnout YouTube. Jednoduše použitelná služba by okamžitě vynesla Google Play na vedoucí pozici na trhu streamované hudby.

Byl pro vás článek přínosný?