Hlavní navigace

Google, Microsoft a další chtějí omezit pravomoci NSA (1.)

25. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Carlos Caetano - Fotolia.com
Osm velkých amerických internetových společností formálně naléhá na Bílý dům a Kongres, aby přitáhly uzdu sledování ze strany Národní bezpečnostní agentury. Tento krok by mohl Kongres dotlačit k dalšímu omezení aktivity NSA.

AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter a Yahoo odeslaly otevřený dopis, který Spojené státy vyzývá, aby byly příkladem světovým vládám a byly zdrženlivější, pokud jde o sběr dat. Společnosti dopis publikovaly minulý týden online i ve formě celostránkové inzerce v několika amerických novinách.

„Apelujeme na Spojené státy, aby se ujaly vedení a realizovaly reformy, které zajistí jasné omezení vládního sledovacího úsilí zákonem, jeho adekvátnost rizikům, transparentnost a podléhání nezávislému dohledu,“ píše se v dopise.

Internetové společnosti jednotlivě žádaly Kongres a administrativu prezidenta Baracka Obamy, aby brzdily aktivitu NSA. Dokumenty zveřejněné bývalým spolupracovníkem NSA Edwardem Snowdenem odhalily masivní sběr dat od telekomunikačních a internetových společností, který byl součástí protiteroristických snah NSA. Mezi data sbíraná NSA patřily e-maily, IM zprávy i seznamy kontaktů.

Tato odhalení s sebou přinesla dožadování se reforem sledování ze strany NSA od členů Kongresu a naštvala zahraniční vlády včetně vlád spojenců, včetně Německa a Francie. Americké technologické společnosti oznámily, že aktivity NSA mají dopad na důvěru zákazníků v jiných zemích.

Dopis znamená společnou snahu rivalů o změnu. Sledování zahraničních komunikací amerických občanů ze strany NSA je právně v pořádku, ovšem dle kritiků překročily praktiky NSA hranici směrem k domácímu špehování.

Internetové společnosti by rády viděly úsilí vedené USA o celosvětovou reformu vládního sledování.

„Bezpečnost uživatelských dat je důležitá, proto jsme investovali tolik do šifrování a boje za transparentnost ohledně požadavků vlád na informace,“ řekl ve svém vyjádření Larry Page, výkonný ředitel společnosti Google.

příloha_ovladnete_sva_data

„To je podrýváno evidentním sběrem dat ve velkém, tajně a bez nezávislého dohledu, mnoha vládami na celém světě. Je čas na reformu a my vyzýváme americkou vládu, aby ji vedla.“

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?