Hlavní navigace

Evropské miliardy na elektroniku

8. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Norbert von der Groeben via Stanford News Service
Komisařka pro digitální agendu chce zvýšit produkci čipů na dvojnásobek.

Evropská komise se rozhodla podpořit výrobu elektroniky na starém kontinentu prostřednictvím subvencí do výrobních kapacit čipů a podpory vývoje. V následujících sedmi letech by do výzkumných a výrobních projektů mělo putovat 4,8 miliardy eur, tedy asi 130 miliard korun.

Evropská komise (EK) doufá, že v rámci plánu nazvaného Joint Technology Initiative (JTI) dokáže zvrátit trend poklesu podílu EU na globálním trhu elektronických komponent. Neelie Kroesová, místopředsedkyně EK a komisařka pro digitální agendu, chce i za pomoci subvencí do roku 2020 zdvojnásobit evropskou produkci čipů, a předstihnout tak Spojené státy americké. Tento smělý plán by měl evropské sedmadvacítce napomoci splnit odsouhlasený cíl, aby do konce druhé dekády pocházelo 20 procent hrubého domácího produktu z výroby a produkce elektroniky, zejména pak v oblastech, jako jsou integrované systémy, polovodičová zařízení, produkce speciálních materiálů a konstrukce komplexních elektronických systémů.

EK plánuje po vyhlášení soutěže JTI vybrat nejlepší projekty a vhodný způsob financování. Joint Technology Initiative projektům stanoví jakési sedmileté závazky a vytvoří strategický program výzkumu a inovací pro všechny zúčastněné strany – ať už to jsou zainteresované výrobní podniky, univerzity a vysoké školy, výzkumné laboratoře, inovativní malé a střední podniky nebo jiné skupiny. Kroesová v této souvislosti uvedla: „Ostatní země do vývoje počítačových čipů intenzivně investují a Evropa si nemůže dovolit zůstat pozadu. Musíme posílit oblasti, v nichž patříme mezi světové špičky, spolupracovat a rozvíjet oblasti nové. K dosažení této změny je třeba rychle a důsledně koordinovat veřejné investice na evropské, vnitrostátní a regionální úrovni.“

Místo tří iniciativ jedna nová

JTI by se měla rozeběhnout na začátku roku 2014 a trvat by měla deset let. Půjde o sloučení tří existujících iniciativ: ARTEMIS (integrované kyberfyzikální systémy), Aeneas (nanoelektronika), které byly zřízeny v roce 2008, a programu EPoSS (inteligentní integrované systémy). V minulosti EK investovala do těchto iniciativ v rámci několika odvětví elektroniky 880 milionů eur, a to i proto, že podle Evropské komise se tento obor od roku 2000 rozrůstá o zhruba pět procent ročně, přičemž v Evropě dnes branže elektroniky zaměstnává zhruba 200 tisíc lidí.

příloha_ovladnete_sva_data

„Ale není to jen o tomto jednom odvětví,“ řekla Kroesová ve svém prohlášení. „Je to o každém aktivním úseku stimulujícím novou elektronickou inovaci. Pravděpodobně máte velmi vhodný příklad v kapse, ale nechci to zjednodušovat, není to totiž jen o telefonech, v daném případě jde o všechny druhy zařízení. Faktem je, že elektronika podporuje a umožňuje obrovský řetězec hodnot skrze celou ekonomiku,“ dodala Kroesová. Celkový příspěvek Unie z fondu EU Horizont 2020 může vystoupat až na 1,2 miliardy eur, průmysloví partneři přispějí alespoň polovinou z celkových nákladů – asi 2,4 miliardy eur.

Čtěte také:
→ Digitální trendy mohou do r. 2020 ohrozit více než 30 % zisků bank
Pokud se tradiční finanční ústavy změní na „každodenní digitální banky“, budou mít až o 250 % větší interakci se svými zákazníky, uvádí nejnovější studie.
→ Tahouny výdajů za ICT budou podnikový software a zařízení
Globální ICT výdaje v roce 2014 vzrostou o 3,2%, trh s podnikovými aplikacemi poskočí o 6,9%.

Byl pro vás článek přínosný?