Hlavní navigace

EU zvažuje novelu autorského zákona: zajímá jí i váš názor!

21. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Evropská komise by ráda přišla s novelou autorského zákona, chce tak ovšem činit v souladu s názory lidu.

Nyní proto doufá, že se prostřednictvím dotazníku zahrnujícího 80 otázek dozví, co na dosavadním autorském zákonu vadí občanům a organizacím napříč Evropou.

Dotazník v různých formátech včetně veškerých informací bude k dispozici až do 5. února a zahrnuje 80 otázek týkající se autorského práva. Evropská komise si od něj slibuje, že se jeho prostřednictvím dočká vyjádření od jednotlivců i firem k tématům jako jsou kopírování pro osobní potřebu či kriminalizace webových odkazů na autorským právem chráněné materiály (třetí strana by tak kvůli povolení k uveřejnění daného odkazu žádat samotné držitele práv ke konkrétnímu obsahu). Řada expertů je příjemně překvapena šíří publikovaných témat k diskuzi, přesto lze zmínit tři nejzásadnější body, u nichž by Evropská komise ráda znala názor veřejnosti:

  • Společný autorský zákon pro EU?
    Autorské zákony dnes kopírují hranice jednotlivých členských států EU, v tomto ohledu tedy neexistuje jasný konsenzus. Společnosti nabízející např. streamování hudby či filmů (kupříkladu Netflix) proto musejí projednávat autorská práva pro nabízený obsah v každé zemi zvlášť.
  • Pořizování kopií pro osobní potřebu?
    Ať jde o aplikace, text, hudbu nebo filmy, měli bychom mít možnost pořizovat a sdílet si jejich kopie pro osobní potřebu či nikoli?
  • Možnost sběru a analýzy velkých objemů dat?
    Evropská komise se dříve vyjádřila, že jí zajímá také to, jak autorský zákon ovlivní možnost sběru a analýzy velkých objemů dat z různých zdrojů. V této oblasti je totiž stále řada nedořešených právních otazníků, které některým firmám znemožňují efektivnější data mining a analýzu big data.  

Zajímá vás jen část autorského zákona?

Zodpovědět všechny otázky výše uvedeného dotazníku by vyžadovalo notnou dávku kompetence (a času), takže tak učiní nejspíš jen opravdoví nadšenci a zástupci vybraných IT či telekomunikačních společností. Pro nás ostatní se na internetu objevila řada interaktivních webových stránek, které celý proces výrazně usnadní a umožní nám vyjádřit se pouze k částem, které nás opravu zajímají. Např. na stránce http://youcan.fixcopyright.eu/ je k dispozici webový formulář, který usnadní orientaci v otázkách. Na stránce http://copywrongs.eu/ si zase můžete vyselektovat otázky, které jsou pro vás zajímavé a zodpovědět je prostřednictvím rychlé ankety.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Google vyhrál spor nad autory knih 
Books mohou zobrazovat ukázky naskenovaných knihGoogle vyhrál soudní spor s autorskou obcí. Může nadále skenovat knihy a zobrazovat úryvky textu ve vyhledávání.
→ Průlomový verdikt soudu: nepodmíněný trest za softwarové pirátství v ČR
V Česku byl poprvé odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení první člověk, který nelegálně distribuoval programy Microsoftu a Adobe.

G+

Byl pro vás článek přínosný?