Hlavní navigace

ERP definitivně přechází do cloudu

11. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © N-Media-Images - Fotolia.com
Systémy ERP založené na cloudu mohou pomoci středně velkým firmám, ale i těm menším, dosáhnout vyšší efektivity.

Cloud umožnil malým a středním podnikům (SMB) zbavit se nutnosti provozovat nákladné nástroje náročné na zdroje, jako jsou datové úložiště, webhosting nebo e-mail. Mnoho menších společností však stále bojuje s tím, že si nedokážou obstarat efektivní ERP řešení pro řízení svých obchodních procesů a plánování budoucího růstu.

ERP je již dlouho stěžejní oporou velkých podniků, které software využívají pro monitorování a řízení svých klíčových obchodních procesů. Jde o nesmírně důležitý nástroj umožňující plynulý běh řízení produkce, zpracování objednávek a stavu skladů, ale také bezproblémové sledování zdrojů nutných pro běh byznysu, jako jsou hotovost, surové materiály, objednávky či kapacita produkce. A to jak mezi interními, tak i externími zainteresovanými subjekty.

„Pro malé a střední podniky však dosud nebylo k dispozici příliš možností,“ říká Joel Stangeland, výkonný ředitel společnosti produkující ERP řešení, Trek Global. „S tím, jak malé a středně velké společnosti rostou, nejsou obvykle schopné z řešení, jež dosud používaly, škálovat,“ říká a dodává: „Takže mnoho rostoucích podniků skončí tak, že spojuje dohromady nesourodé systémy pro zvládání financí, stavu skladů, nákupů, prodejů, různých databází, výplatních pásek, ale také pro integraci s webovými obchody či monitoring on-line objednávek,“ říká Stangeland.

Cloud se setkává s ERP

„V sektoru středních podniků byla dosud jednou z velkých překážek integrace ERP infrastruktura. Tyto firmy obvykle nemají dostatek financí či technických dovedností pro vybudování vlastního datového centra, aby disponovaly infrastrukturou, která by dokázala podpořit plně škálovatelné ERP řešení,“ říká Stangeland. Tento požadavek však podle něj s cloudem mizí. Navíc je díky platebnímu modelu „za uživatele či za transakci“ takové ERP dostupné pro podniky jakékoliv velikosti, přičemž úspory nákladů mohou být opětovně investovány do byznysu – a to pomůže dalšímu růstu.

„Dříve byly licenční náklady na tradiční ERP řešení téměř děsivé a navíc bylo obtížné tyto systémy škálovat. Společnosti často nemohly předvídat, jaký objem transakcí v nich budou uskutečňovat, takže skončily tím, že si pořídily nedostatečné řešení, případně takové, které bylo pro jejich potřeby zbytečně předimenzované, a tudíž i drahé,“ říká Stangeland. Cloud a s ním i platební model pay-as-you-go se pro firmy může stát řešením, které omezí problémy s posunem vpřed, říká Stangeland.

Gartner: Dodavatelé ERP

si cloud osvojují pomalu Přestože je cloud stále všudypřítomnější, tradiční výrobci ERP si jej dosud osvojovali velmi pomalu, což mnoho firem nutí přijmout „strategii, která se posunuje od monolitické ERP architektury k hybridnějšímu přístupu, jenž zahrnuje on-premise, cloudové, mobilní a analytické aplikace“. Vyplývá to ze zprávy Gartneru z května 2013, nazvané CIO: Používejte svou strategii pro vyhodnocení cloudového ERP. Většina výrobců ERP nepocítila impulz ke kompletnímu přesunu do cloudu, ale podle Stangelanda nebudou mít brzy jinou možnost, neboť stále více zákazníků požaduje flexibilitu a efektivitu, kterou jim cloud může poskytnout.

příloha_ovladnete_sva_data

Výzkum Gartneru také doporučuje společnostem, aby si „nevybíraly ERP řešení založené výhradně na jejich dnešních požadavcích. Určete, jak dobře budou produkt a produktová strategie výrobce splňovat vaše požadavky v následujících pěti až deseti letech.“

Čtěte také:
→ Šest chyb, kterých je třeba se vyvarovat při výběru ERP
Výběr správného ERP řešení začíná stále více společností vnímat nejen jako příležitost k úklidu ve vlastních firemních procesech, ale také jako příležitost ke svému vlastnímu růstu.
→ Strasti ERP projektů se stále hromadí
Šedesát procent respondentů výzkumu uvedlo, že ze svých ERP projektů získalo méně než polovinu očekávaných přínosů.

Byl pro vás článek přínosný?