Hlavní navigace

E-faktury znamenají úspory i transparentnost

30. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © tetxu - Fotolia.com
Zavedení elektronické fakturace ve strukturovaném formátu přináší zjevné výhody jak firmám v komerční sféře, tak úřadům a organizacím ve veřejném sektoru.

Zmiňme alespoň úsporu nákladů na tisk a poštovné, odbourání monotematické práce spočívající v přepisování dat z faktury v papírové podobě či formátu PDF do účetního systému, ve státní správě pak také větší transparentnost a efektivnější kontrolu finančních toků. Nejnověji může z rozvoje e-fakturace těžit i běžný uživatel při používání elektronického bankovnictví.

Národní formát elektronické fakturace ISDOC v aktualizované verzi 6, kterou připravila ICT Unie společně s odborníky z ministerstva financí a resortu vnitra, je rozšířen o specifické položky používané ve veřejném sektoru. Jsou jimi např. číslo a platnost smlouvy, spisová značka a číslo jednací nebo klasifikátory výkonového účetnictví státu. U faktur ve veřejné sféře tak lze zavést účinné kontrolní mechanismy a statisticky je vyhodnocovat až na úroveň jednotlivých řádků faktury včetně jejich využití v systému státní pokladny.

Každý řádek dokladu může rovněž obsahovat položky s rozšířenou informací o kolcích nebo jiných evidenčních prvcích, a elektronické faktury díky tomu pomohou v boji proti nezákonnému obchodu s komoditami podléhajícími spotřební dani. Z formátu ISDOC verze 6 byl navíc ve spolupráci České bankovní asociace a ICT Unie vytvořen standard B2C-ISDOC, který usnadňuje a sjednocuje postupy při zasílání faktur fyzickým osobám a domácnostem. Po přihlášení do svého elektronického bankovnictví zákazník zkontroluje údaje na faktuře a může odeslat on-line platební příkaz k jejímu proplacení. Rychle a bez rizika chyby.

Autor je vedoucím pracovní skupiny Elektronické standardy výměny dat, ICT Unie.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ B2C-ISDOC: Standard pro zjednodušení fakturace
Česká bankovní asociace vyvíjí ve spolupráci s ICT Unií nový standard elektronické fakturace. Využít jej mají bankovní i nebankovní instituce při komunikaci s klienty, napomůže efektivnímu zpracování plateb.
→ Nový formát elektronické fakturace ISDOC 6 může přispět ke transparentnosti státní správy
ISDOC verze 6, se kterou přichází ICT Unie, zahrnuje nové možnosti pro využití strukturované elektronické fakturace ve veřejných zakázkách.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?