Hlavní navigace

Díky novému zákonu bude jednodušší bránit se kybernetickým útokům...

5. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
...říká Nick Feifer ze společnosti Fortinet.

1. ledna 2015 v České republice nabyl účinnosti nový zákon o kybernetické bezpečnosti. Jedním z úkolů nové legislativy je sjednocení elektronické komunikace, a to nejenom ve státní správě, ale částečně i v soukromé sféře.

„S rychlým rozvojem IT sektoru narůstá i hrozba kybernetického útoku, která se může týkat každého člověka. A je třeba mít na paměti, že útoky hackerů jsou častější a čím dál masivnější,“ říká o kybernetických hrozbách Nick Feifer, manažer společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu (CEE), a dodává: „Zajištění kybernetické bezpečnosti státu je zásadní otázkou současnosti a nový zákon je jedním z prostředků, jak jí docílit.“

Nový zákon se týká především státní správy. Díky němu by měla být státní sféra i další klíčové počítačové systémy v zemi odolnější vůči potenciálním útokům.

Nový zákon vychází ze směrnice EU

Česká republika není v zavádění této nové legislativy osamocena. Kybernetický zákon vychází ze směrnice Evropské unie, podle které mají všechny členské země zvyšovat svoji schopnost bránit se kybernetickým útokům. „Mnoho lidí určitě má v živé paměti masivní útoky hackerů z března roku 2013, které byly namířeny proti webovým stránkám zpravodajských serverů, telekomunikačních operátorů nebo serverů bankovních společností v ČR,“ připomíná Nick Feifer. „Tyto hackerské útoky poukázaly na velkou zranitelnost internetového prostředí a na sílu hackerské komunity,“ uzavírá Feifer.

Čtěte také:
→ Testy antivirů: nejnižší nároky má Eset Smart Security
Podle srovnávacích testů, které sledovaly zatížení hardwaru při zapnuté antivirové ochraně, dosáhlo nejlepších výsledkůp řešení Eset Smart Security. Prokázalo tak, že má nejnižší nároky na počítač ze všech testovaných antivirů.
→ Kybernetickým útokům již nelze zabránit, pro Čechy je problém malý počet odborníků
Češi stále považují nespokojené zaměstnance za nejpravděpodobnější zdroj útoku, zatímco ve světě jsou za největší hrozbu již označováni kyberzločinci a hackeři.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?