Hlavní navigace

Den žen v ICT ukazuje mladým dívkám, že v IT mohou uspět i ony

29. 4. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: CISCO Systems
Globální iniciativa Mezinárodního telekomunikačního úřadu při OSN s původním názvem Girls in ICT Day má za cíl představit IT jako atraktivní povolání i pro ženy.

Každý čtvrtý čtvrtek v dubnu se pravidelně koná Girls in ICT Day neboli den žen v IT. Tato globální iniciativa OSN má za cíl zatraktivnit obor informačních a komunikačních technologií také ženám. A to zvláště dívkám ve věku 14-18 let, které se rozhodují o svém dalším studiu. Má také bořit všeobecně zažitou představu, že obor informačních a komunikačních technologií nabízí úspěch jen mužům.

Tristní situace u nás

Zastoupení žen v IT oboru je totiž v současnosti minimální. A to platí v České republice dvojnásob: Podle posledních údajů Českého statistického úřadu tvořily v roce 2011 ženy v IT pouze půl procenta všech zaměstnanců. Na rozdíl od mužů v IT, kteří mají podíl přes 4 % ze všech zaměstnanců v ČR. Navíc počet odbornic v IT klesá: od roku 1995, kdy jich bylo téměř 20 500, až na pouhých 11 500 v roce 2011.

Přitom poptávka po IT specialistech výrazně roste. Podle statistik Evropské unie v Evropě každým rokem vznikne kolem 100 000 pracovních míst spojených s IT. Do roku 2015 tak v IT sektoru bude na pracovním trhu v Evropě o téměř 900 000 více pracovních míst, než IT odborníků. Ve skutečnosti navíc do roku 2015 bude 90% pracovních míst ve všech odvětvích vyžadovat alespoň základní technické a IT znalosti.

Dlouhodobý trend nízkého počtu odbornic v informačních technologiích se podepisuje na tom, že mnoho dívek kariéru v IT ani nezváží. Mezi studentkami, jejich rodiči i učiteli panuje nedostatek povědomí o tom, co jim může kariéra v IT nabídnout. A i to se akce Girls in ICT Day snaží změnit.

V Česku se iniciativy chopilo Cisco

Společnosti Cisco se zapojuje do aktivit Girls in ICT Day od samého začátku před třemi lety. Letos v rámci této akce hostila na 2500 dívek v téměř 80 svých pobočkách po celém světě - včetně České republiky. Dala tak dívkám příležitost setkat se s předními odborníky a odbornicemi v oblasti ICT a vidět zblízka to, co jim kariéra v IT může nabídnout.

Během své návštěvy ve společnosti Cisco se studentky dozvěděly o důležité roli, kterou hraje ICT v dnešním světě, a měly možnost vyzkoušet si moderní technologie na vlastní kůži. Dívky se také setkaly s některými z předních žen, které v sektoru ITC pracují. Z České republiky to byla Veronika Štorková, u které IT zvítězilo nad hudební dráhou a nyní je úspěšnou systémovou inženýrkou ve společnosti Cisco Systems v Londýně. Dívkám vyprávěla, čím ji obor informačních a komunikačních technologií zaujal a co jí práce přináší.

příloha_ovladnete_sva_data

„Technologie fungují stejným způsobem všude na světě, jejich znalost tedy můžete uplatnit jak v Česku, tak v zahraničí, a to snadněji než například právo nebo medicínu. Obor IT dává velkou možnost volby, stále se proměňující dynamickou náplň, práci s inspirativními lidmi, kteří jsou kapacitami ve svém oboru. V neposlední řadě nabízí dobré finanční ohodnocení,“ říká Veronika Štorková a dodává: „Dívky by, nejen v IT, měly zůstat dámami a neměly by se snažit kopírovat mužské chování.“

G+

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku