Hlavní navigace

DaaS nabídka Microsoftu se zatím točí okolo Surface

8. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Předplatné Microsoftu, kterému společnost říká MMD neboli Microsoft Managed Desktop (ale jinak jde o nabídku DaaS, tedy desktopu jako služby), v současné době nabízí na výběr tři konfigurace zařízení Surface.

Ačkoliv se Microsoft nechal slyšet, že má v plánu rozšířit výběr zařízení pro MMD na hardware třetích stran, prozatím neprozradil svůj harmonogram ani neřekl, kteří OEM výrobci budou příslušná PC dodávat. Prozatím tak podnikovým zákazníkům budou „pronajímána“ pouze vlastní zařízení Surface, která bude spravovat přímo Microsoft.

„Poskytneme pečlivě vybraný seznam zařízení,“ řekl nathan Mercer, produktový marketingový manažer pro Microsoft 365, v rámci prezentaci na konferenci Ignite konané v září. „Důvodem našeho pečlivého výběru je to, že chceme zajistit, abyste získali ten nejlepší [uživatelský] zážitek. Máme nějaké laťky ohledně kvality, které tato zařízení musejí splňovat, a chceme se zároveň ujistit, že poskytují ty nejrelevantnější podnikové funkce Windows.“

Předplatné MMD bude podle Mercera stavět na dvou- či tříletém obnovovacím cyklu.

V rámci dvouletého kontraktu bude zařízení Surface Pro, které si koncový uživatel vybere toto čtvrtletí, nahrazeno zařízením novým na podzim 2020. A protože MMD je DaaS, pak bude mít zajištění, dodávku a výměnu hardwaru na starosti přímo Microsoft – nebo do budoucna možná některý z jeho resellerů či jiných partnerů.

Doposud známá charakteristika MMD odpovídá konkurenčním programům, jako jsou ty, které rozjely firmy Dell, Hewlett-Packard a Lenovo. Plány Dellu pro PC-as-a-service (PCaaS) například nabízejí omezený počet modelů: tři notebooky – po jednom z portfolií Latitude, XPS a Precision – a dvojice desktopů.

příloha_ovladnete_sva_data

Omezený počet zařízení má ale hlubší smysl než jen „dosáhnout… (určité) laťky v oblasti kvality.“ Úzká škála konfigurací zajišťuje udržitelnost DaaS po finanční stránce – všechna stejná zařízení vyráběná ve větším počtu budou stát méně než spousta zakázkově nakonfigurovaných PC – jakož i po stránce správy. Konformita v konfiguraci bude znamenat konformitu v komponentech i ovladačích. A to snižuje rozsah potenciálních problémů.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?