Hlavní navigace

Co se to děje s aktualizacemi Windows? (1)

17. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Antonio Gravante - Fotolia.com
V poslední době bylo velice složité aktualizovat systém Windows, aniž by na vás nevyskočila nějaká závažná chyba. Co se to děje, do háje?

Abych vám, svým ctěným čtenářům ušetřil život, dobrovolně trpím tím, že na dvou neškodných počítačích, které nikdy nikomu neublížily, používám Windows. No, používal jsem. Než jsem teď v říjnu narazil na ne jeden, ale hned dva působivé problémy s aktualizacemi.

Tak zaprvné, na Windows 10 jsem byl jedním z těch „šťastných,“ kterým se vypařily soubory poté, co jsem „aktualizoval“ na Windows 10 2018 Update (verze 1809). Protože Windows využívám jen pro triviální úlohy, nepřišel jsem ve chvíli, kdy se záplata rozhodla smazat veškerý obsah mé složky Dokumenty, o nic moc důležitého.

Nějak tak si ale myslím, že většina uživatelů Windows svůj systém používá pro důležitější práci než já. Doufám, že máte aktuální zálohy. Expert Computerworldu Woody Leonhard sice hned po aktualizacích přišel s dobrou zprávou, a sice že svoje soubory můžete získat zpět, ale veškeré naděje se rozplynuly po vyjádření Microsoftu, že návratnost souborů nemůže garantovat.

Pointa je v tom – a přiznává to i Microsoft – že update verze 1809 některým lidem maže veškeré soubory ve složkách \Dokumenty, \Obrázky, \Hudba a \Videa. Složky zůstávají na svém místě, ale jsou prázdné. Je to taková neutronová bomba mezi aktualizacemi Windows.

Jak se to mohlo stát? Vážně, jak můžete mít aktualizaci, která uživatelům dělá tohle? Kde byl tým kontroly kvality? Kde byli všichni ti uživatelé programu Windows 10 Insider Preview? Ach, počkat. Ti udatní beta uživatelé tenhle problém viděli! Ed Bott z portálu ZDNetu nedávno hlásil, že našel tři měsíce starou zprávu testujícího uživatele, který píše, že „moje složka Dokumenty byla přepsána novou složkou Dokumenty, doplněnou o speciální ikonu. Veškerý obsah byl pryč.“

příloha_ovladnete_sva_data

Ještě jednou a procítěně: Do háje, Microsofte, co to je!

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?