Hlavní navigace

Co se stane, když vám vyprší předplatné Office 365? (1)

20. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: microsoft.cz
Jestliže používáte cloudovou verzi kancelářského balíku Office 365 od Microsoftu a vyprší vám předplatné, poradíme vám, kolik času máte na jeho obnovu – nebo zálohu vašich dat a přesunu ke konkurenci.

Office 365, to je především předplacený produkt. A stejně jako u jiných předplacených produktů – novin či online úložišť – i zde platí, že vynechaná platba automaticky neznamená odříznutí od služeb.

Protože je levnější udržet si současného předplatitele než hledat jako náhradu předplatitele nového, udělají poskytovatelé služeb vše pro to, aby vás vrátili „do starých kolejí.“

Když tedy firma vynechá platbu za Office 365 nebo službu zruší, aplikace a data automaticky hned nezmizí. Namísto toho Microsoft zákazníka provádí třífázovým procesem, v jehož rámci se postupně redukuje úroveň přístupu zaměstnanců i administrátora, ale celé měsíce zůstávají vrátka pro obnovení předplatného otevřená.

Podívejme se společně na fáze ukončování vztahů s Office 365. Kromě toho prozradíme, jak zachránit zrušené předplatné a vrátit se zpátky do rukou Microsoftu.

1 až 30 dní po ukončení předplatného: Předplatné vypršelo

První fázi Microsoft nazývá „expired“ (či vypršené předplatné), ale stejně tak by mohla nést název „doba milosti,“ protože všechno funguje tak, jako by zákazník svoje platby uhradil včas.

Uživatelé mají běžný přístup ke všem aplikacím a službám Office 365 dle plánu svojí společnosti. Již nainstalované aplikace lze spouštět, ze serverů Microsoftu nejsou mazána žádná data (například e-mailové zprávy či soubory uložené na OneDrive for Business) a na zařízení uživatelů lze přidávat další aplikace.

Poznámka: verze Office pro macOS poskytované skrze předplatné Office 365 30denní dobu milosti nezahrnují; ihned přecházejí do stavu „deaktivováno“ (disabled). Detaily viz níže.

příloha_ovladnete_sva_data

Administrátoři mají přístup ke všem funkcím skrze portál administračního centra Office 365, včetně přidělování licencí novým či dosavadním zaměstnancům. Jestliže má firma v plánu Office 365 přestat používat, může si zálohovat data.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?