Hlavní navigace

Co je součástí nejnovější aktualizace Firefoxu

26. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Firefox 63 pro Windows, macOS a Linux se chlubí funkcí „Enhanced Tracking Protection,“ která pomáhá blokovat sledovací (tracking) cookies.

Kromě toho inženýři Mozilly v prohlížeči zalepili 14 zranitelností, z nichž dvě byly označené jako „kritické,“ což je nejvyšší hodnocení nebezpečnosti; tři ostatní pak nesly označení „vysoké.“

Mozilla svůj Firefox aktualizuje každých šest až osm týdnů; naposledy na verzi 62 upgradovala 5. září, tedy zhruba před sedmi týdny.

Firefox 63 přináší novinky v oblasti anti-trackingu. Vylepšenou obranu proti němu nazývá „Enhanced Tracking Protection,“ což je nový název pro něco, co už Mozilla vylepšuje po několik verzí prohlížeče.

Starší označení – „Tracking Protection“ – dostala tahle funkce ve Firefoxu 57, loňskému velkému updatu nazvanému „Quantum,“ který uživatelům umožňoval blokovat sledovací cookies při všech sezeních, nejen při anonymním režimu prohlížení, v jehož rámci Tracking Protection v roce 2015 debutovala.

Enhanced Tracking Protection ve Firefoxu 63 umožňuje uživatelům vypínat blokování na konkrétních webech. Podle Mozilly by vylepšená varianta měla způsobovat menší problémy při načítání jednotlivých webů, a pokud by přece jen nefungovala, lze blokování v konkrétním případě přece jen deaktivovat.

Další významnou novinkou Firefoxu 63 jsou tzv. „vyhledávací zkratky“ (Search shortcuts), které se objevují vždy v novém panelu prohlížeče.

Dvojice ikon – jedna označená jako Google“ a jedna jako „Amazon“ – přesune kurzor do adresního řádku Mozilly, kde se již vytvoří příslušné klíčové slovo vyhledávání, tedy @google nebo @amazon. Ušetří se tak čas při načítání výchozích stránek jednotlivých webů.

Zkratka k Amazonu je pro Mozillu také zdrojem výdělku. Nákupy realizované uživateli skrze tato vyhledávání dokáží společnosti díky affiliate programu e-shopu generovat tržby.

příloha_ovladnete_sva_data

Příští edice, Firefox 64, by měla být uvolněna 11. prosince.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?