Hlavní navigace

Cloud přináší nové, donedávna nepředstavitelné možnosti (1.)

29. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: microsoft.cz
Původním motivem pro vznik cloudových služeb byla úspora a zpřístupnění složitých technologií širokému spektru zákazníků. Dnes se už zřetelně ukazuje, že cloud má daleko větší pozitivní dopad na celkový výkon firem, než se původně předpokládalo. Dokládají to i novinky, které uvádí Microsoft jako rozšíření své nabídky v rámci tarifního plánu Office 365 E5 určeného firmám a organizacím.

V  třídílném seriálu postupně představíme nové možnosti z oblasti komunikace, analytických nástrojů a bezpečnostních technologií. Pojďme se nyní podívat na první z nich: technologie pro komunikaci.

Ústředna v cloudu

Bez telefonní ústředny se neobejde téměř žádná firma. Se službou telefonní cloudové ústředny Cloud PBX je ovšem možné většinu starostí o správu ústředny svěřit cloudu. Firmě stačí jednoduchý server, s jehož pomocí se propojí s veřejnou telefonní sítí. Samotné nastavení pravidel a uživatelů následně zajistí služba Cloud PBX jednoduše přes webové rozhraní. Zákazník tak nemusí měnit smlouvu se svým telefonním operátorem.

Řešení ocení jak firmy, které chtějí omezit náročnou správu rozsáhlých hardwarových systémů, tak zejména společnosti, které mají své provozovny či kanceláře ve více lokalitách. S Cloud PBX mohou vše snadno spravovat prakticky odkudkoli prostřednictvím unifikovaného rozhraní v rámci administrační konzole Office 365.

Konference pro každého

Pro připojení vzdálených uživatelů nebo zákazníků bez přístupu k internetu do konferenčních hovorů je potřeba provozovat nebo zajistit službu vytáčených konferencí a platit dostatečný počet linek, aby se všichni dovolali. Firmy tuto službu často kupují externě a provozují izolovaně. Nová služba PSTN Conferencing umožňuje konference nejen integrovat do firemní infrastruktury, ale nabízí i další zajímavé možnosti.

Se službou PSTN Conferencing je například možné se jednoduše připojit k tzv. Skype meetingům, tedy schůzkám plánovaným třeba v prostředí Outlooku prostřednictvím aplikace Skype pro firmy. PSTN Conferencing ke každé takové on-line schůzce automaticky přidá i veřejné telefonní číslo a PIN, díky němuž se pozvaní uživatelé ke schůzce připojí telefonicky. Uživatel tak už nemusí složitě zjišťovat telefonní čísla a přístupové kódy a manuálně je vkládat do pozvánky na konferenci.

Stejným způsobem se do Skype meetingů mohou zapojit i externí účastníci, kteří mají opět volbu, zda se připojit online přes odkaz nebo klasicky přes pevnou linku či mobilní telefon. Všichni pozvaní tak mají možnost volby připojení podle toho, kde se zrovna nachází.

Meeting

Konference až pro 10 tisíc účastníků

Skype pro firmy je skvělé řešení pro běžná jednání, kde se operativně řeší každodenní firemní komunikace a on-line schůzky. S růstem počtu mobilních zaměstnanců a rychlosti šíření informací roste také potřeba sdílet informace s velkým počtem uživatelů. Pokud například firma potřebuje oslovit všechny své zaměstnance či uspořádat vysílání pro své zákazníky, případně chce třeba univerzita vysílat přenos ze svých přednášek či městská rada z jednání, může nyní využít Skype Meeting Broadcast. Ten totiž zvládne přenos prostřednictvím internetu až pro 10 tisíc lidí. Ti se mohou zúčastnit prostřednictvím internetového prohlížeče na téměř libovolném zařízení bez nutnosti instalovat jakoukoliv aplikaci či klienta. Součástí takové konference může být hlasování a sledování názorů v reálném čase na zabezpečené firemní sociální síti Yammer, kde také účastníci mohou během přenosu vzájemně komunikovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Představené novinky získají zákazníci, kteří využívají plán Office 365 E5. Vybrané novinky jsou také součástí dalších Office 365 plánů, případně je možné je zakoupit samostatně pro konkrétní uživatele v organizaci. Příště se podíváme blíže na nové možnosti v oblasti analýzy dat Power BI a Delve Analytics.

Čtěte také:
> Druhý díl seriálu
> Třetí díl seriálu

Byl pro vás článek přínosný?