Hlavní navigace

CIO Dell Software: BYOD není o zařízeních, ale o rolích (2.)

23. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Pro Carol Fawcettovou, šéfku IT společnosti Dell Software, není BYOD o tom „být expertem na každé mobilní zařízení na světě“. Jde spíše o zajištění bezpečného přístupu pro pracovníky k aplikacím a datům, které potřebují, ať už k tomu používají jakékoliv zařízení.

Předchozí díl

Jak funguje přístup k webové aplikaci?

Máme produkt nazvaný Webthority, který vám umožňuje publikovat aplikace pro uživatelské rozhraní. Nechá nás poskytnout konkrétnímu uživateli pouze ty aplikace, které jsou založeny na jeho uživatelském jménu a heslu. Toto jméno a heslo funguje jako jediná přístupová informace – portál pro všechny aplikace – takže si tato osoba nemusí pamatovat své uživatelské jméno do Oracle. VPN není potřeba.

Nemáte obavy z úniku dat na lokální zařízení?

Asi bych lhala, kdybych teď řekla ne, ovšem existují různé způsoby snižování rizik.

U webových aplikací, které jsou většinou založeny na transakcích, nestahujete nic přímo na zařízení. Většina lidí, která používá tablety, nestahuje data a pracuje s obsahem. Dostanou e-mail, který můžeme odříznout a smazat, kdykoliv jsou připojeni.

Pokud máte správně nastavený systém varování a někdo jde do míst, kam by neměl – bum – vyskočí varování, někdo dostane oznámení a připojení je přerušeno. Můžeme v podstatě promazat jakékoliv zařízení, kdykoliv je jeho majitel připojen k síti.

A co zaměstnanci, kteří potřebují pracovat offline?

Pro webové aplikace rozhodně ptořebujete připojení. Tyto aplikace ale mají tendencí být spíše transakčními programy. V některých případech používáme náš vlastní produkt zvaný Dell vWorkspace s MokaFive, který vám umožní odhlásit se z vašeho desktopu, pracovat offline, a poté se opět přihlásit, přičemž všechna vaše práce je převedena do aplikací.

Jde opět o role.

příloha_ovladnete_sva_data

Desktop běžící vzdáleně v datovém centru bude nejlepší pro uživatele vkládajícího data. Víte, že jejich data jsou zálohována a zabezpečena a že si nemohou vzít nic domů. Někdo z financí, kdo pracuje s tabulkami v Excelu, by měl asi dostat jen desktop.

Tablet bude vhodný pro cestujícího člověka z oddělení prodeje, protože takový člověk potřebuje pracovat s CRM a vkládat sem kontakty, odhady cen, objednávky, aktualizace a aktivity. Kteroukoliv z těchto činností mohou dělat na tabletu, odkudkoliv potřebují.

Byl pro vás článek přínosný?