Hlavní navigace

Čína má nejrychlejší superpočítač, ohrožuje pozici USA

14. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © OlegD – Fotolia.com
Spojené státy jsou sice stále superpočítačovou supervelmocí, ale jejich pozice může být ohrožena.

Výkonnější superpočítače (HPC) nabízí vyšší rozlišení při modelování a simulacích, umožňují komplexnější vědecké bádání a zvyšují pravděpodobnost převratných objevů. To je jedním z důvodů, proč je žebříček nejvýkonnějších systémů TOP 500, který vychází každé dva roky, tak ostře sledovaný.

Největším výrobcem superpočítačů na světě zůstávají USA – 9 z 10 nejvýkonnějších systémů pochází od amerických výrobců. Spojené státy však ztrácí pozici superpočítačové supervelmoci z hlediska počtu systémů provozovaných na jejich území. V nejnovějším žebříčku z letošního června náleželo USA 233 systémů, poprvé méně než polovina.

Mezi výrobci superpočítačů na žebříčku TOP 500 vede Hewlett-Packard, který jich vyrobil 182. Druhým nejvýznamnějšímdodavatelem je společnost IBM se 176 systémy, následuje Cray (50) SGI (19) a Dell (8).

Příčinou oslabování pozice USA není podle analytiků ani tak snižování investic jako jejich stagnace a narůst konkurence v jiných zemích jako je Japonsko nebo Evropa, ale především v Číně, která do HPC začala razantně investovat. Jak připomíná Jack Dongarra, profesor kybernetiky na Univerzitě státu Tenesee, který se a sestavení žebříčku podílí, ještě v roce 2001 neměla Čína v TOP 500 ani jeden systém, dnes jich má 76.

Dnes Číně patří světové prvenství ve výpočetním výkonu. Systém Tianhe-2, který sestrojila Čínská národní vojenská univerzita ve spolupráci se společností Inspur, dosahuje 33,86 Pflop/s (trilionů výpočetních operací za sekundu). Drtivá většina systémů, kterými Čína disponuje, zatím pochází od amerických výrobců a i Tianhe-2 je založený na procesorech Intel. Čína však už intenzivně pracuje na vlastních čipech, aby mohla vyrábět superpočítače čistě z vlastních zdrojů.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Ve světě superpočítačů dominuje Linux
TOP500 je pravidelně a dvakrát ročně zveřejňovaný žebříček pěti set nejvýkonnějších počítačů světa. Celých 97,4 % z celkového výkonu procesorů v žebříčku je přitom poháněno operačním systémem Linux.
→ NSA staví kvantový super-počítač a brousí si zuby na šifrovanou komunikaci
Nový typ superpočítače se vyvíjí a bude jako spousta jiných technologických novinek mířit opět mimo civilní sféru.

Byl pro vás článek přínosný?