Hlavní navigace

Cesta k 5G vyžaduje společné standardy

29. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © DigiClack - Fotolia.com
5G přináší flexibilní, bezpečné a ultrarychlé připojení operující v širokém frekvenčním pásmu od 1GHz až po 100GHz. To vše s minimálním zpožděním pro datový provoz a se záměrem dosažení nízké ceny za připojení. Architektura 5G je založena na principu spojení pokročilé technologie 4G a nové technologie NX.

Nároky na mobilní sítě se neustále zvyšují, do roku 2020 očekáváme až 50 miliard připojených subjektů, což zahrnuje osoby, místa a raketový nárůst připojených zařízení z oblasti internetu věcí (Internet of Things – IoT).

„Jednou z hlavních výzev pro mobilní sítě bude stále větší interakce mezi člověkem a strojem a tlak na možnosti rozšíření vzdálených operací, ať už půjde o vzdáleně kontrolované stroje (včetně např. složitých lékařských operačních zákroků), měřiče a senzory nebo to bude využívání her. V současné době vidíme také dramatický nárůst přenosu videa v čím dál lepší kvalitě, což znamená další zvětšování datových toků. S tím vším se budou muset budoucí 5G sítě vyrovnat,“ říká Jiří Rynt ze společnosti Ericsson.

Mobilní sítě tedy musí splňovat především vysokou přenosovou rychlost a kapacitu s minimální mírou zpoždění dat. Je také nutné, aby byla zajištěna cenová dostupnost, energetická nenáročnost a extrémní spolehlivost. Všechny tyto výzvy vyžadují nové globální standardy a využívání specifických přenosových technologií.

Řešení přináší využití 5G architektury, která je založena na využití zdokonalené technologie LTE (4G) ve spojení s novou technologií NX. Tato koexistence umožní síti rozšíření přenosových možností v pásmu frekvencí od 1GHz až po 100GHz s minimálním zpožděním v řádech 1ms. Klíčovým rysem NX je flexibilita, rychlost a maximalizace energetické účinnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Technologie NX využívá také zdokonaleného sytému antén tzv. MIMO (Multiple-Input Multiple Output), kdy terminál komunikuje s několika základovými stanicemi současně, čímž je výrazně navýšena kapacita stávajících systémů bezdrátové komunikace. Terminály tak spolu ve specifických případech budou moci komunikovat i napřímo bez nutnosti využití mobilní sítě, nicméně pořád pod kontrolou mobilní sítě.
Po celém světě vznikla v souvislosti s vývojem 5G celá řada iniciativ. V Evropě jde například o projekty Evropské unie METIS a METIS II, kde je společnost Ericsson hlavním technickým koordinátorem. Další 5G iniciativy vznikly v USA, Japonsku, Číně nebo Koreji. Cílem všech těchto inciativ je technická specifikace 5G a její začlenění do společnosti.

Zdroj: Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?