Hlavní navigace

Bing bude upřednostňovat stránky uzpůsobené pro mobilní zařízení - stejně jako Google

18. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.bing.com
Microsoft upraví algoritmus řazení výsledků svého internetového vyhledávače Bing, aby podobně jako Google upřednostňoval stránky přátelské k mobilním zařízením s malými obrazovkami. Změny souvisí s nárůstem počtu uživatelů, kteří vyhledávají právě z těchto zařízení.

Microsoft oznámil změny ve svém vyhledávači necelý měsíc poté, co Google začal ve výsledcích vyhledávání přednostně řadit stránky optimalizované pro mobilní zařízení jako chytré telefony a tablety. Obě firmy se snaží přilákat více mobilních uživatelů relevantnějšími výsledky.

Zatímco Google již logiku řazení výsledků změnil, Microsoft předpokládá, že upravený algoritmus pro Bing bude k dispozici v řádu měsíců. Stránky, které se dobře zobrazují na menších displejích, budou navíc speciálně označené jako přátelské k mobilním zařízením.

Podle statistik měl loni v USA vyhledávač Bing přibližně 6% podíl na mobilním vyhledávání, zatímco Google 83 %.

Ohlášené změny neznamenají, že stránky optimalizované pro mobilní zařízení se nutně objeví mezi prvními výsledky. Řazení bude podle Microsoftu vždy zohledňovat především relevantnost a nejlepší výsledky budou vždy řazeny nejvýše bez ohledu na to, zda jsou přívětivé pro mobilní uživatele. Orientaci usnadní výše zmiňované označení.

příloha_ovladnete_sva_data

Algoritmus rozhodování o přívětivosti webových stránek pro mobilní zařízení bude brát v potaz celou řadu faktorů. Přednost dostanou například stránky s velkými navigačními prvky s dostatečnými rozestupy, stejně jako stránky, které nevyžadují časté přibližování a oddalování a posouvání do stran. Bing také upřednostní stránky bez prvků a technologií, které nejsou kompatibilní s mobilními zařízeními, například Flash.

Microsoft během několika málo týdnu nabídne webovým vývojářům nástroj, který jim pomůže „mobilní přívětivost“ jejich stránek posoudit.

Byl pro vás článek přínosný?