Hlavní navigace

Bezpečnost cloudu můžete zlepšit i vy

12. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Pryč jsou doby, kdy bylo zabezpečení přístupu pro firmy jen nutným zlem, jemuž bylo nutno čelit v rámci zajištění souladu s vnitřními bezpečnostními nařízeními (compliance).

Dnes společnosti vědí, že každé narušení a únik citlivých dat může znamenat rozdíl mezi jejich bytím a nebytím, proto na bezpečnost kladou mnohem větší důraz. Autentizace a kontrola přístupu jsou však jen jednou z vrstev kvalitního zabezpečení. Sebelepší identity management totiž sám o sobě nezaručí, že se k vašim datům nedostane někdo nepovolaný. je třeba udělat vše pro to, abyste zločincům jejich práci co nejvíce ztížili: od špičkového zajištění sítě pomocí firewallu a softwarových řešení až po šifrování citlivých dat.

A právě šifrování je dnes stěžejní. Šifrovat lze celý disk nebo třeba virtuální stroje, co takhle ale sáhnout po šifrování samotných dat? Vezměme si modelovou situaci, kdy sice chceme využít cloudové služby, ale vedení se obává svěřit citlivá data třetí straně. Pomiňme debatu nad tím, zda jsou tyto obavy oprávněné či liché, a soustřeďme se na fakta. Poskytovatel cloudu nám nabízí určitou míru zabezpečení, pakliže nám tedy není dostatečnou zárukou, je jen logické, že bychom se měli sami snažit o to, dosáhnout lepší bezpečnosti. jednou z cest (ač pro některé podniky jistě jen těžko proveditelnou) může být ideálně u SaaS (software jako služba) právě šifrování dat, která do cloudu „pošleme“. vhodné je také pravidelné sledování logů (kdo, kdy, k jakým datům přistupoval).

Pokud jde o cloudy typu IaaS (infrastruktura jako služba), lze v závislosti na podpůrné infrastruktuře (například VMware VSphere) přijmout mnohá další bezpečnostní opatření. ty jsou často součástí celého balíčku nástrojů – například na nedávné konferenci VMworld 2012 VMware uvedl sadu vcloud Suite 5.1, která zahrnuje veškeré nástroje pro virtualizaci, infrastrukturu cloudu i správu.

příloha_ovladnete_sva_data

Bezpečnost úzce souvisí i s přechodem na operační systémy Windows 7 a 8 nebo používáním vlastních mobilních zařízení zaměstnanců ve firemním prostředí. Spolu s cloudem to jsou trendy, které výrazně mění fungování IT v organizacích a obnášejí nové výzvy i rizika. Je proto třeba zavést řešení jako například VMware Horizon Suite, která zvládnou nejen virtualizaci desktopů a jejich správu, ale umí také převádět klasické aplikace do cloudového prostředí a zprostředkovávat je bezpečně uživatelům na libovolném zařízení.

Autor působí jako Country manager VMware pro ČR a Slovensko

Byl pro vás článek přínosný?